Nemzetközi gazdaság

Szabadesésben az olaj ára – egyelőre nincs semmi, ami megállítsa

Háromhavi mélypontra esett a fekete arany hordónkénti ára.

A most tapasztalható olajpiaci áresés okait leginkább a tengerentúlon kell keresni, és a bőséges készletek-alacsony kereslet egyszerű piaci párhuzamával lehet magyarázni. Az American Petroleum Institute jelentése szerint a múlt héten 2,5 millió hordóval nőttek a nyersolajkészletek az Egyesült Államokban, de a Genscape adatai is növekvő készleteket mutatnak az Amszterdam–Rotterdam–Antwerpen régióban, Európa olajkereskedelmi központjában.

Bőségesek az olajkészletek – esik az ár / Fotó: AFP

Emellett az amerikai nyaralási szezon „hivatalos” megkezdése előtti időszakban a benzinfogyasztás is gyengén alakult.

Ez persze nem is csoda: a gallononként (3,78 liter) 3,6 dolláros átlagos amerikai kiskereskedelmi benzinár példátlanul magas – az üzemanyagár kampánytémává vált az Egyesült Államokban, Biden elnök számára kellemetlen lenne az esetleges további áremelkedés. A demokrata politikus így a termelés felpörgetése mellett érvel rendszeresen.

Tudjuk jól, a tengerentúlon hagyományosan jóval olcsóbb a benzin, mint Európában. Ám érdekes összevetni, hogy a jelenlegi dollárárfolyammal számolva 339 forintos literenkénti ár jön ki. Magyarországon pénteken változtattak az árakon, a 95-ös benzin literje 604 forintba, a gázolajé 603 forintba kerül átlagosan.

Nyár, szabadság, autózás

Az amerikai nyaralási szezon „hivatalosan” május 27-én, hétfőn indul. A Memorial Dayt, azaz a hazáért elesett katonákra való emlékezés napját tekintik a fő fogyasztási szezon kezdetének. Ez persze nem azt jelenti, hogy kígyózó sorok állnak majd hétfőn az amerikai kutaknál, de 

a befektetők fokozottan figyelik majd a fogyasztási és készletadatokat. 

Ha nagyobb változásokat tapasztalnak, akkor arra rögtön reagálni fognak – az esélye nem nagy, de kizárni sem lehet az ebből adódó áremelkedést – írja a Bloomberg.

Pénteken délelőtt az északi tengeri Brent hordójáért 80,79 dollár, míg az amerikai WTI-ért 76,30 dollár körül kellett fizetni.

 

OPEC – borítékolni lehet a döntést

Friss fejlemény, hogy az eredetileg június 1-jére tervezett OPEC+-találkozót egy nappal eltolták, és bejelentették, hogy az eseményt online tartják meg a szokásos bécsi helyszín helyett. Ha addig nem áll feje tetejére az olajpiac,

a döntést gyakorlatilag borítékolni lehet:

az olajkartell meghosszabbítja a napi 2,2 millió hordós termeléscsökkentést. A teljes vállalt kitermelésvágás így már 5,86 millió hordó naponta, ami a Reuters szerint a globális napi kereslet 5,7 százaléka. A hírügynökségnek egyébként az OPEC-tagok illetékesei a hónapban már valószínűsítették a csökkentés meghosszabbítását.

A customer pumps gasoline into a BMW vehicle at a Chevron gas station in Santa Monica, California on March 20, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Amerikában választási kampánytémává vált az üzemanyagár / Fotó: AFP

 

Bőven vannak aggodalmak

Az olajfogyasztás felpörgéséhez nagy szükség lenne  globális konjunktúrára. A kínai gazdaság a vártnál lassabban lábal ki mélyrepüléséből, az továbbra is romokban hever, a nyugati gazdaságokat pedig a magas kamatok kötik gúzsba. 
A geopolitikai kockázatok sem enyhülnek, összességében a háborúkat jól kezelik az olajpiacon, noha a közelmúltban dróncsapások értek orosz olajfinomítókat, és a jemeni húszik változatlanul blokád alatt tartják a Vörös-tengert, a napokban egy olajszállító tankert ért rakétatámadás. 

 

 

Egyesült Állam Genscape növekvő Antwerpen adat
Kapcsolódó cikkek