BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Germany,Flag,,Stock,Market,,Exchange,Economy,And,Trade,,Oil,Production, Foci-Eb

A foci-Eb sem javított a német gazdasági hangulaton

Németország Európa beteg emberévé vált és egyelőre az idei adatokban sincs sok öröm. A gazdasági hangulatindexet még egy nagy sportrendezvény sem tudta felpörgetni.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet júniusi német gazdasági hangulatindexe 47,5 pontra nőtt a májusi 47,1-es értékről, ami elmarad az 50-es piaci várakozástól. Ez 2022 február óta a legmagasabb értéknek számít, viszont a mutató lényegében stagnál és a válaszadók inflációs várakozásai is nőttek.

Germany,Flag,,Stock,Market,,Exchange,Economy,And,Trade,,Oil,Production,
Fotó: Shutterstock

A jelenlegi feltételek megítélése azonban romlott, méghozzá mínusz 73,8 pontra a májusi mínusz 72,3-as értékről, ami elmaradt az elemzők mínusz 65-ös becslésétől. A mutató az orosz–ukrán háború kirobbanása óta gyengélkedik, amit most a Németországban rendezett 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság sem mentett meg.

Németország megsínylette az elmúlt két évet: tavaly az infláció, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészét nézve Európa legnagyobb gazdasága, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott. Az idei adatok sem kedvezők: a német GDP az előző év azonos időszakához 

képest 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben. 

Európa legnagyobb gazdasága már a második egymást követő negyedévben zsugorodott, vagyis az ország technikai recesszióba süllyedt. A Bundesbank arra számít, hogy idén szerény mértékben, 0,3 százalékkal nőhet a GDP, amivel  a jegybank lefelé módosította a korábbi, 0,4 százalékos növekedést jelző várakozását. A Bundesbank szerint a gyenge bővülést a belső fogyasztás és az export hajthatja.

Előbbit azonban a magas kamatlábak miatt megemelkedett hitelfelvételi költségek gyengítik: a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 0,6 százalékkal, míg havi szinten 1,2 százalékkal esett vissza áprilisban. Tavaly az év egészében a kiskereskedelmi forgalom 3,3 százalékkal fogyatkozott a 2022-es 0,7 százalékos apadás után. Ráadásul az infláció májusban váratlanul 2,4 százalékra gyorsult.

Ellenben az export javulása pozitív hírnek számít. A német gyengélkedés Magyarország szempontjából is kedvezőtlen hír, ugyanis Németország az első számú kereskedelmi partnerünk, tehát a gyengélkedő német ipar a magyar gazdaságot is hátráltathatja. Ugyanakkor az elemzők szerint Közép-Európa képes ellensúlyozni a német gazdaság lassulását.

Emmanuel Macron átvenné Európa irányítását

Emmanuel Macron meglátta, és próbálja megragadni az európai vezető szerepre törés lehetőségét. Mivel az Egyesült Királyság már nem tagja az Európai Uniónak, a német vezetés pedig belpolitikai válsággal küzd, Franciaország maradt a legerősebb államnak az integrációban. Macron így a kontinens meghatározó külpolitikai szereplőjévé válna.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.