Nemzetközi gazdaság

Megnyugodtak a piacok, a hatalomban lévő párt újra kormányt alakíthat Indiában

Indiában a jelenleg kormányzó Bháratíja Dzsanatá Párt nyerte a választást, de elvesztette abszolút többségét. Narendra Modi partnerei közül kettő már bejelentette, hogy támogatják a 73 éves politikust, a szövetségesek által ígért segítség pedig eloszlatta a piacok bizonytalanságát.

Az indiai indexe, a Nifty 50 több mint 3 százalékkal nőtt a tegnapi visszaesést követően, miután kiderült, hogy Narendra Modi lehetséges koalíciós partnerei a támogatásukról biztosították a politikust. A hírek után a fogyasztási cikkek részvényei 4 százalékkal, míg az autóipari papírok 4,2 százalékkal erősödtek.

India’s Prime Minister Narendra Modi (C) flashes victory sign as he arrives at the Bharatiya Janata Party (BJP) headquarters to celebrate the party’s win in country's general election, in New Delhi on June 4, 2024. Modi claimed election victory for his party and its allies on June 4, but the opposition said they had "punished" the ruling party to confound predictions and reduce their parliamentary majority. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Narendra Modi győzelmet aratott, de koalícióra kényszerül / Fotó: AFP

Indiában a jelenleg kormányzó Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) a végleges adatok szerint 240 mandátumot szerzett a törvényhozás 543 fős alsóházában, amivel ugyan megnyerte a voksolást, de elvesztette abszolút többségét. A párt 2014-es hatalomra jutása óta először fordul elő, hogy más pártoktól függ a sorsa, pedig a szervezet a 2019-es választáson 

303 mandátummal az indiai történelem legnagyobb arányú győzelmét aratta.

Azonban a BJP és más kisebb, jobboldali pártok alkotta politikai szövetség, a Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) összesen 292 képviselői helyet kaparintott meg az alsóházban. Modi két partnere közül a Telugu Desam Party és Janata Dal (United) már közölték, hogy támogatják a 73 éves politikust, így borítékolható a többi szereplő hasonló bejelentése.

Ennek köszönhetően Modi harmadjára is miniszterelnök lehet, amivel a második olyan kormányfő lesz – a függetlenségi vezető, Dzsavaharlal Nehru után –, aki három egymást követő ciklusban nyert. Ugyanakkor a mérleg nyelveként az eddig hanyagolt kisebb szövetségesek bizonyára több beleszólást és több pozíciót követelnek majd a politikustól, Modi pedig nem mondhat nemet.

A szövetségesek által ígért támogatás véglegesen eloszlatta a piacok bizonytalanságát, az elemzők pedig abban bíznak, hogy Modi a jövőben is folytatja a növekedésközpontú politikáját, amit a koalíció többi tagja sem gáncsol. A szakértők egy része szerint az indiai részvények tegnapi esése lehetőség a vásárlásra, a visszaesés pedig átmenetinek bizonyult. 

A Goldman Sachs jegyzetében azt írta, hogy 

  • a politikai folyamatosság, 
  • a makrogazdasági rugalmasság 
  • és a gazdasági növekedés 

miatt az indiai részvények továbbra is vonzónak számítanak. Úgy tűnik, hogy az április 19-én kezdődött és sok helyen rekkenő nyári hőségben tartott hétszakaszos választás egyelőre nem rengette meg a piacokat.

Két világhatalom már sok? Érkezőben a harmadik is – és nem Nyugaton

Évek alatt átformálta a politikát és az életünket a növekvő gazdaságú Kína megérkezése a világhatalmi státuszba. Ha ismeretlennek és veszélyesnek látszik az új képlet, mire hozzászoknánk, még bonyolultabbá válhat a helyzet: könnyen lehet, hogy az új generációknak már három világhatalomhoz kell hozzáedződniük.

 

 

 

Narendra Modi BJP Választás 2024 India
Kapcsolódó cikkek