BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Zöld jelzést kaphat Európa legnagyobb lítiumbányája a szomszédunkban

A Rio Tinto már júliusban megkaphatja az engedélyt Szerbiától Európa legnagyobb lítiumbányájának megnyitásához.

Szerbia hamarosan engedélyt adhat a Rio Tinto bányavállalatnak, hogy folytassa a lítiumbánya megnyitásának előkészületeit a balkáni országban, mindezt azt követően, hogy Aleksandar Vučić elnök kormánypártja megszilárdította hatalmát a legutóbbi választásokon – írja a Financial Times.  

Szerbia, Jadar-völgy, lítium bánya
A Jadar-völgyben épülhet meg Európa legnagyobb lítiumbányája / Fotó: AFP

A 2,4 milliárd dolláros lítiumprojektet 2022 elején környezetvédelmi csoportok tiltakozásai közepette felfüggesztették, a hatóságok pedig igyekeztek eloszlatni a Rio Tinto bányászati tevékenységéből eredő lehetséges károk miatti közfelháborodást. 

A Szerbiát 2014 óta vezető Vučić mindvégig támogatta a szerb gazdaság számára fellendüléssel kecsegtető projektet. A lap értesülései szerint az elnök már a jövő hónapban hivatalosan is bejelentheti a beruházás újraindítását. 

A Szerbia nyugati részére tervezett lítiumbánya 2028-ban nyílhat meg, és ezzel Európa első forrását biztosítaná az elektromos járművek gyártásához nélkülözhetetlen alapanyagnak. 

Vučić ragaszkodik ahhoz is, hogy a lítium helyi termelése kiegészüljön akkumulátorok és esetleg elektromos járművek gyártásával, hogy az további értéket teremtsen a szerb gazdaságnak. 

Az évi szinten potenciálisan 58 ezer tonna lítiumot előállítani képes projekt a hírek szerint azonban csak akkor valósulhat meg, ha a Rio Tinto garanciákat vállal arra, hogy a szerbiai üzemében betartja a szigorú környezetvédelmi előírásokat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.