BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Britain's Prime Minister and Conservative Party leader Rishi Sunak addresses the audience during a Sky News election event in Grimsby, northeast England, on June 12, 2024. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)

Veszélyes manőverbe kezdett Rishi Sunak egy hónappal a brit választások előtt

A klímavédelem is begyűrűzött a brit választási küzdelembe. Sunak célba vette a szkeptikusokat.

Veszélyes játékba kezdett Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke arra figyelmeztette a szavazókat, hogy 

a politikai ellenlábasai által erőltetett „zöldítés” sokba fog kerülni a háztartásoknak.

Sunak nem véletlenül dobta be a témát, ugyanis a fő ellenlábas Munkáspárt egyik vezető témája, hogy tovább szigorítanák a környezetvédelmi intézkedéseket.  

Britain's Prime Minister and Conservative Party leader Rishi Sunak addresses the audience during a Sky News election event in Grimsby, northeast England, on June 12, 2024. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)
Rishi Sunak / Fotó: AFP

A „klíma-kés” azonban igencsak kétélű lehet.

Félő, hogy Sunak kellően végiggondolt és egyértelmű üzenet híján mindkét táborban, azaz a klímabarátok és a szkeptikusok körében is veszíthet a népszerűségéből. Ráadásul ez a hangütés a toryk körében sem nyerő, lévén utóbbiak – szó szerint – már „megvették” a klímaprogramot.

Milyenek az arányok?

A Bloomberg elemzése szerint ugyanis az Egyesült Királyság 100, napelemekkel leginkább ellátott választókerülete közül négy kivételével mindegyikben  konzervatív győzelem született. Egy pénzügyi kötelezettségvállalásról van ugyanis szó, amely csak hosszabb távon térül meg, ezért aki ezt vállalja, annak hinnie kell a zöld átmenetben.  

A napenergia erőteljesebb jelenléte, és a mindennapokban való jobb „elfogadottsága” a tory kerületekben azzal magyarázható, hogy a munkáspárt főként a városi, alacsonyabb jövedelmű lakosságnak otthont nyújtó területeken teljesít jobban, ahol az embereknek nagyobb terhet jelent a napelemek beszerzése. Ennek költsége tudniillik egy átlagos, háromszobás otthon esetében 7 ezer fontba (3,3 millió forint) kerül, ami jelentős befektetésnek mondható. Az általában jobb módú konzervatív szavazóknak pedig mindez kevesebb gondot okoz.

Mindezt a közvélemény-kutatások is alátámasztják, lévén azt mutatják, hogy a toryk támogatói ugyanúgy 76 százalékos arányban támogatják a zéró kibocsátást, mint a többi szavazó.

A Konzervatív Párt azonban kétségbeesetten próbál valamilyen üzenetet megfogalmazni választóinak, mivel az előrejelezések szerint az elmúlt 100 év legrosszabb eredményét érhetik el a július 4-i választáson.  

Újraoszthatják a lapokat

Intő példa lehetne azonban South Cambridgeshire környéke, ahol rendkívül elterjedtek az elektromos járművek, és a napelem-penetráció is kiemelkedő. Az ide telepített napelemek összesített kapacitása 26 megawatt, ami csaknem 7 ezer háztartás áramellátásához elegendő. A környéket régóta tory-bázisnak tartották, most azonban váltás jöhet, mégpedig a liberálisok javára, akik „zöldebbként” adják el magukat. 

Persze a radikálisok is hallatják a hangjukat, Nigel Farage, az egykori Brexit-párt, mára Reformpártnak hívott formáció vezetője „nettó hülyeségnek” nevezte a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó terveket, és folyamatosan kritizálja a klímavédelmi célokat.  

20220914 ÚjszilvásNem kell félniük az energiaárak emelkedésétől: máris kifizetődnek Újszilvás példaértékű megoldásai. Csaknem húsz éve tűzte zászlajára intézményeinek környezetbarát technológiákkal történő működtetését Újszilvás. Fotó: Németh András Péter NAP Szabad FöldKépen: Napelempark
Fotó: Nemeth Andras Peter / Szabad Föld


Megvan a bűnbak

A választók összességében egyébként valóban elégedetlenek az Egyesült Királyságban a magas energiaszámlák miatt,

így aztán bűnbakká vált az energiaátmenet kérdése. Sunak megérezte, hogy a kérdésben lépni kell, ezért elhalasztotta a dízelautók kitiltását, illetve a gázkazánok betiltását. Ugyanakkor 

a kibocsátásmentesség 2050-ra való eléréséhez továbbra is tartja magát. 

Sunak a Munkáspárt vezetőjével, Keir Starmerrel folytatott televíziós vitában hangsúlyozta, 

Ragaszkodunk a kitűzött célokhoz, de nem minden áron.

A brit miniszterelnököt azonban a toryk háza táján is támadják: Chris Skidmore, volt energiaügyi miniszter szerint a Konzervatív Párt új taktikája veszélyezteti az emberek megélhetését, és a munkahelyeket. Skidmore, januárban ki is lépett a pártból.

Messzi célok

Az általános kép azt mutatja, hogy az Egyesült Királyság igen messze van attól, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást. A Bloomberg szerint a célok eléréséhez meg kell négyszereznie a teljes napelemparkját a következő öt évben, és az elektromosautók elterjedését is fel kell pörgetnie. 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.