BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vietnám lojális maradt Oroszországhoz, vendégül látja Putyint

A washingtoni bírálat ellenére kétnapos látogatásra várják az orosz elnököt.

A hét közepén kétnapos hivatalos látogatásra Hanoiba érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol a kérdések széles köréről tárgyal majd többek között az ország új államfőjével, To Lammal  és egyebek mellett kereskedelmi és befektetési egyezményeket is aláírnak.

Vlagyimir Putyin már négyszer játr Vietnámban / Fotó: AFP

A Reuters értékelése szerint ezzel a kommunista Vietnám kimutatta lojalitását Oroszország iránt. Ezt támasztja alá, hogy az ország nem vett részt a hétvégi ukrajnai békekonferencián sem, küldött viszont delegációt a Brazília, Oroszország, India és Kína alapította BRICS ülésére Oroszországba.

Vietnámi források szerint Hanoi eleinte „tétovázott” a látogatás jóváhagyása kapcsán, mert az időben túl közel esik Putyin észak-koreai tárgyalásaihoz, ahová kedden és szerdán utazik. Vietnám azonban „nem akarja, hogy az Oroszországot, Kínát, Iránt és Észak-Koreát összefogó tengely részének tekintsék”, magyarázták a kezdeti vonakodást a források a The Diplomatnak.

A kormányzat végül a jelek szerint félretette az aggodalmakat, és kész leteríteni a vörös szőnyeget az orosz elnöknek, aki már négyszer járt Vietnámban. 

A tárgyalásokon többek között szó lesz majd banki együttműködésről, a kétoldalú kereskedelem fejlesztéséről rubel- és dongelszámolásban, valamint az energetikai együttműködés fokozásáról.

Washingtonban kiakadtak

Putyin vietnámi látogatása éles reakciót váltott ki Washingtonból, mivel az Egyesült Államok az utóbbi időben gyorsan javította kapcsolatait Hanoival , így az ország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere lett. Az Egyesült Államok volt 2023-ban Vietnám első számú exportpiaca, a kétoldalú forgalom elérte a 125 milliárd dollárt, ráadásul hatalmas a vietnámi többlet, mivel az export értéke 118,9 milliárd dollár, az importé pedig mindössze 9,79 milliárd dollár.

Joe Biden is járt tavaly Vietnámban / Fotó: AFP

„Egyetlen ország sem adhat lehetőséget Putyinnak, hogy népszerűsítse agresszív háborúját. Ha szabadon utazhat, az normalizálhatja a nemzetközi jog durva megsértését” – reagált az Egyesült Államok hanoi nagykövetségének szóvivője, amikor a látogatásnak az amerikai–vietnámi kapcsolatokra gyakorolt hatásáról kérdezték.

Az Európai Unió, Vietnám másik kulcsfontosságú gazdasági partnere nem kommentálta a látogatás hírét. Az EU 2020-ban kötött szabad kereskedelmi megállapodás Vietnámmal, bár a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly csak 59 milliárd euró volt, vagyis jócskán elmarad attól, amelyet Hanoi Washingtonnal folytat.

Brüsszel azonban elégedetlenségét fejezte ki a múlt hónapban, amikor Hanoi elhalasztotta a találkozást az uniós küldöttel az Oroszországgal szembeni szankciókról – nyilvánvalóan már a Putyin-látogatás előkészítése jegyében.

Gornja,Toponica,,Serbia,-,June,6,,2022:,Logo,And,Sign
Az energetikai is szóba kerül Putyin vietnámi tárgyalásain / Fotó: Shutterstock

Érzékenyebb kérdések is napirendre kerülnek

Ian Storey, a szingapúri ISEAS-Yusof Ishak Institute főmunkatársa szerint azonban Hanoi az orosz elnök látogatásával „demonstrálni akarja, hogy kiegyensúlyozott külpolitikát kíván folytatni, amely nem favorizálja egyik nagyhatalmat sem”. Emlékeztetett, hogy tavaly járt Vietnámban Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök is.

A kereskedelem, befektetés, technológia és oktatás mellett a megbeszéléseken valószínűleg elsősorban az érzékenyebb kérdésekre fognak összpontosítani.

Bár ezeket a hírügynökség forrásai nem részletezték, nyilvánvalóan kiterjednének a fegyverekre, amelyekből Oroszország hagyományosan Vietnám fő szállítója és az energiára, mivel az orosz vállalatok  a vietnámi gáz- és olajmezőkön is tevékenykednek. Az egyelőre nem világos, lesznek-e bejelentések ezeken a területeken.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.