Az amerikai marhahús ára történelmi csúcsokat dönt, miközben az ország marhaállománya hetven éve nem látott mélységbe süllyedt. Az aszályos évek és az emelkedő költségek miatt a szarvasmarhatartók leépítették csordákat, ami hirtelen áremelkedést okozott a húsiparban – épp a nyári grillszezon kezdetére.
Márciusban az amerikai városokban az őrölt marhahús átlagos ára elérte az 5,79 dollárt fontonként, ami 12,8 százalékos éves drágulás – ez minden eddigi rekordot felülmúlt. A nyers marhasteakek ára is új csúcsot ért el 10,98 dollárral fontonként. A fő ok az amerikai nyugatot évek óta sújtó aszály, amely lecsökkentette a legelők termőképességét, így a marhatenyésztők kénytelenek voltak visszafogni állományaikat.
A marhahús piacán soha nem lehetett ekkora kihívásokat látni. A csordák mérete csökkent, a termékek drágulnak, a vámháború pedig az egész helyzetet tovább nehezítette
– mondta Donnie King, a Tyson Foods vezérigazgatója a Financial Timesnak. A legnagyobb amerikai húsfeldolgozó cég az év első felében 181 millió dolláros veszteséget könyvelt el a marhahúsüzletágban, mivel a vásárlók olcsóbb húsfélékre, főleg csirkére álltak át.
A helyzet paradoxona, hogy míg a húsfeldolgozók szenvednek a drága alapanyagok miatt, a marhatenyésztők egy része épp most profitál a magas árakból. „A szomszédom jövő kedden eladja az összes tehenét. Nem az aszály miatt. Nem is a költségek miatt. Egyszerűen most annyira jó az ár, hogy megéri” – mondta Carl Ray Polk Jr., a Texas & Southwestern Cattle Raisers Association elnöke.
Ráadásul a magas kamatok miatt sok gazda nem engedheti meg magának az állomány újraépítését. David Anderson, a Texas A&M egyetem állattenyésztési közgazdásza szerint „nehéz elképzelni, hogy az árak rövid távon csökkennének”. A repopuláció ugyan megkezdődött, de egyelőre nem elég gyors ahhoz, hogy az árak érdemben mérséklődjenek.
A marhahús árának emelkedése tovább súlyosbítja az amerikai háztartások terheit, és újabb politikai viták forrásává válik. Az infláció és az élelmiszerárak Donald Trump újraválasztási kampányának központi témái voltak, és a Fehér Ház most is kiemelt figyelmet szentel az ügynek – különösen a nyári sütögetések időszakában, amikor a húsfogyasztás felfut.
Sokan viszont nem adják el állataikat, hanem növelni próbálják az állományt, hogy jövőre még magasabb árakon értékesíthessenek. Polk például 10 százalékkal bővíti a saját gulyáját, de maga is elismeri, hogy nem biztos benne, jól dönt-e. A marhák hizlalása ugyanis hosszú folyamat: akár 42 hónap is eltelik a születéstől a vágásig, így a most született borjak leghamarabb 2028 őszén kerülhetnek a piacra.
Az amerikai marhahús már áldozatul esett a vámháborúnak, eltűnik a kínai éttermekből
Ausztrál marhából készül ezentúl az amerikai barbecue. Az amerikai marhahús megfizethetetlen lett a vámháború miatt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.