BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Burgerkatasztrófa Amerikában: történelmi csúcson a marhahús ára – a vámháború és a fogyatkozó csordák is betettek a grillszezonnak

A vásárlók olcsóbb húsokra váltanak, a rancherek egy része viszont most próbál hasznot húzni a drágulásból. Az Egyesült Államokban hetven éve nem látott mélypontra süllyedt a marhaállomány, miközben az amerikai marhahús ára történelmi magasságokba emelkedett.

Az amerikai marhahús ára történelmi csúcsokat dönt, miközben az ország marhaállománya hetven éve nem látott mélységbe süllyedt. Az aszályos évek és az emelkedő költségek miatt a szarvasmarhatartók leépítették csordákat, ami hirtelen áremelkedést okozott a húsiparban – épp a nyári grillszezon kezdetére.

FRANCE-AGRICULTURE-BEEF-COW amerikai marhahús
Az Egyesült Államokban hetven éve nem látott mélypontra süllyedt a marhaállomány, miközben az amerikai marhahús ára történelmi magasságokba emelkedett / Fotó: Hans Lucas via AFP

Márciusban az amerikai városokban az őrölt marhahús átlagos ára elérte az 5,79 dollárt fontonként, ami 12,8 százalékos éves drágulás – ez minden eddigi rekordot felülmúlt. A nyers marhasteakek ára is új csúcsot ért el 10,98 dollárral fontonként. A fő ok az amerikai nyugatot évek óta sújtó aszály, amely lecsökkentette a legelők termőképességét, így a marhatenyésztők kénytelenek voltak visszafogni állományaikat.

A marhahús piacán soha nem lehetett ekkora kihívásokat látni. A csordák mérete csökkent, a termékek drágulnak, a vámháború pedig az egész helyzetet tovább nehezítette

– mondta Donnie King, a Tyson Foods vezérigazgatója a Financial Timesnak. A legnagyobb amerikai húsfeldolgozó cég az év első felében 181 millió dolláros veszteséget könyvelt el a marhahúsüzletágban, mivel a vásárlók olcsóbb húsfélékre, főleg csirkére álltak át.

A helyzet paradoxona, hogy míg a húsfeldolgozók szenvednek a drága alapanyagok miatt, a marhatenyésztők egy része épp most profitál a magas árakból. „A szomszédom jövő kedden eladja az összes tehenét. Nem az aszály miatt. Nem is a költségek miatt. Egyszerűen most annyira jó az ár, hogy megéri” – mondta Carl Ray Polk Jr., a Texas & Southwestern Cattle Raisers Association elnöke.

Ráadásul a magas kamatok miatt sok gazda nem engedheti meg magának az állomány újraépítését. David Anderson, a Texas A&M egyetem állattenyésztési közgazdásza szerint „nehéz elképzelni, hogy az árak rövid távon csökkennének”. A repopuláció ugyan megkezdődött, de egyelőre nem elég gyors ahhoz, hogy az árak érdemben mérséklődjenek.

Már Washingtonnak is fáj a feje az amerikai marhahús miatt

A marhahús árának emelkedése tovább súlyosbítja az amerikai háztartások terheit, és újabb politikai viták forrásává válik. Az infláció és az élelmiszerárak Donald Trump újraválasztási kampányának központi témái voltak, és a Fehér Ház most is kiemelt figyelmet szentel az ügynek – különösen a nyári sütögetések időszakában, amikor a húsfogyasztás felfut.

Sokan viszont nem adják el állataikat, hanem növelni próbálják az állományt, hogy jövőre még magasabb árakon értékesíthessenek. Polk például 10 százalékkal bővíti a saját gulyáját, de maga is elismeri, hogy nem biztos benne, jól dönt-e. A marhák hizlalása ugyanis hosszú folyamat: akár 42 hónap is eltelik a születéstől a vágásig, így a most született borjak leghamarabb 2028 őszén kerülhetnek a piacra.

Az amerikai marhahús már áldozatul esett a vámháborúnak, eltűnik a kínai éttermekből

Ausztrál marhából készül ezentúl az amerikai barbecue. Az amerikai marhahús megfizethetetlen lett a vámháború miatt.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.