A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Biztosítási ügynökregiszter készül

Biztosítási ügynökregiszter létrehozását kezdeményezi a felügyelet a rosszhiszemű "vándorló" üzletkötők kiszűrésére -- derült ki a PSZÁF és a biztosítók tegnapi megbeszélésén. Munkacsoport vizsgálja majd meg, kötelezhetők-e a biztosítók egységes ügynöki jutalékfizetésre.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kezdeményezésére tegnap konzultatív megbeszélést tartottak az új biztosítási törvény (bitv.) tapasztalatairól a hazai biztosítók, a Szász Károly elnök által képviselt hatóság, illetve a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) vezetői. A fórumot a PSZÁF szándékai szerint újabbak követik majd -- közölte Gulácsi Ferenc, a felügyelet sajtófőnöke.A megbeszélésen a cégek egy része javasolta, a PSZÁF kötelezze a társaságokat arra, hogy életbiztosítási ügynökeiknek egységesen csak a szerződések nyomán befolyt díj után (azaz a mai gyakorlattal szemben ne előre) fizessenek jutalékokat. Mások élesen szembeszálltak az elképzeléssel. A PSZÁF a biztosítókkal munkacsoportot hoz létre a kérdés megvizsgálására -- döntöttek.Többen sürgették egy ügynökregiszter létrehozását is (ilyen már működik a Mabisznál, de több társaság nem közli adatait, így a rendszer csonka).Az adatbázis az új bitv. által bevezetett többes ügynökök mellett nyilvántarthatná azokat az üzletkötőket is, akik egy cégnél friss szerződéseikre nagy összegű előzetes jutalékot vesznek fel, majd gyorsan egy másik biztosítóhoz lépnek át. (Rossz esetben még azt is javasolják régi biztosítójuk ügyfeleinek, hogy ott bontsanak szerződést, és ők is "vándoroljanak" velük tovább a másik társasághoz.)A nyilvántartás kialakítására a PSZÁF 2-3 hónapos határidővel kötelezettséget vállalt -- nyilatkozta Mádi László (Fidesz), a felügyelet mellett működő biztosításfelügyeleti bizottság vezetője a Világgazdaságnak. Úgy vélte, a starthoz még adatvédelmi kérdéseket is tisztázni kell.Mádi szerint viszont nem biztos, hogy a piaci versenyhelyzetet erősítené az egységes jutalékrendszer kötelező jellegű bevezetése. A kérdésről a versenytörvény előírásait is megvizsgálva lenne célszerű dönteni.Jogi és szakmai akadályai miatt ellenzem a kötelező jutalékszisztéma bevezetését -- mondta Bordás György Mabisz-elnök, a Nationale-Nederlanden Biztosító elnök-vezérigazgatója. Szerinte a biztosítóknak inkább egymás között kellene megegyezni a "vándorügynökök" jutalékainak visszaírásáról, illetve az üzletkötők csábításának megszüntetéséről. Ha egy ügynök másik céghez távozik, utóbbinak azonnal le kellene vonni az illető fizetéséből a magával vitt jutaléktartozást -- tette hozzá.A gyakorlatban kivitelezhetetlennek tartja a díj utáni jutalékolást Csurgó Ottó Mabisz-alelnök. Az AXA Colonia vezérigazgatója rámutatott: fura lenne, ha egy hatóság írná elő, hogy privát gazdálkodó szervezetek milyen jutalékolási rendszert alkalmazhatnának. Ha ez mégis megtörténne, az előírás csak az ország uniós csatlakozásáig maradhatna érvényben, hiszen az EU-ban ismeretlen ez a megoldás.


Kötelező jutalékrendszer Biztosítási ügynökregiszter létrehozását kezdeményezi a felügyelet a rosszhiszemű "vándorló" üzletkötők kiszűrésére -- derült ki a PSZÁF és a biztosítók tegnapi megbeszélésén. Munkacsoport vizsgálja majd meg, kötelezhetők-e a biztosítók egységes ügynöki jutalékfizetésre. Binder István-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek