A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Harc a számlavezetésért

A Felső-bácskai Önkormányzatok Szövetsége -- saját cége, a területi térség- és gazdaságfejlesztési kft. segítségével -- versenyeztette a bankokat. Tíz pénzintézet ajánlatai közül végül majdnem mindenhol az eddigi számlavezető OTP Bank Rt.-t választották, de részesedést szerzett a piacon a Raiffeisen Bank Rt. is.

A harminchét települést magába foglaló szövetség hat évvel ezelőtt jött létre, tagjai között van három város: Baja, Bácsalmás és Jánoshalma, illetve vonzáskörzetük községei. Az önkormányzatok és intézményeik éves költségvetése 17 milliárd forint, és ezt egy csomagban pályáztattuk meg tíz pénzintézettel -- mondta Horváth Máté, a 2000 májusában alapított Felső-bácskai Térség- és Gazdaságfejlesztési Kft. ügyvezetője. A számlavezetésen kívül hitelnyújtásra, betétkezelésre, illetve az EU-s programokban (SAPARD) való részvételre is kértek ajánlatot. Két bank -- üzletpolitikai megfontolásaira hivatkozva -- nem tett ajánlatot, a fennmaradó nyolcból pedig négy kapott lehetőséget, hogy bővebben ismertesse elképzeléseit. Végül az OTP és a Raiffeisen maradt versenyben. Az OTP ekkor még településenként külön-külön adta meg kondícióit, a Raiffeisen pedig -- bajai fióknyitást ígérve -- térségi ajánlatot tett.Az ügyben Bajáé volt a döntő szavazat: a 17 milliárdos csomagnak több mint felét a Duna-parti város költi el. Az is tény -- erre Szász János, az OTP Bank Rt. dél-alföldi régiójának ügyvezető igazgatója utalt is minden lehetséges alkalommal --, hogy az OTP-nek van a térségben a legkifejlettebb hálózata. A hat fiók, a 14 ATM és a száznál több POS azonban aligha lett volna elegendő ahhoz, hogy a települések 90 százaléka az OTP-t válassza. Az áttörést alighanem az jelentette, hogy a bank végül mindenkinek ugyanazokat a kondíciókat ajánlotta, mint Bajának. Más szavakkal: ezentúl a falvak is élvezhetik azokat az előnyöket, amelyeket eddig csak a térség nagyvárosa kapott meg.A versenyeztetés után az OTP hároméves szolgáltatási szerződést írhatott alá, de végül a Raiffeisen is szerzett piacot.


Felső-Bácska bankokat versenyeztetett A Felső-bácskai Önkormányzatok Szövetsége -- saját cége, a területi térség- és gazdaságfejlesztési kft. segítségével -- versenyeztette a bankokat. Tíz pénzintézet ajánlatai közül végül majdnem mindenhol az eddigi számlavezető OTP Bank Rt.-t választották, de részesedést szerzett a piacon a Raiffeisen Bank Rt. is. BALLAI JÓZSEF-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek