A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Veszteséges TVK-negyedév

Minden várakozást alulmúlva, 37 millió forintos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Tiszai Vegyi Kombinát. A meglepően gyenge teljesítmény elsősorban az alapanyag- és a termékárak kedvezőtlen alakulására, illetve az osztrák leányvállalat, az Unterland veszteségeire vezethetőek vissza.

Kellemetlen meglepetést hozott a piaci szereplőknek a TVK tegnap nyilvánosságra hozott gyorsjelentése. A társaság a harmadik negyedévet 37 millió forintos veszteséggel zárta, s ennek nyomán az első kilenc hónap alatt felhalmozódott nettó profit 12,37 milliárd forintot tesz ki. Ez részvényenként 511 forintos eredményt (EPS) jelent.Az első kilenc hónapról szóló összevont számok azonban így is jelentős előrelépést jelentenek az egy évvel korábbiakhoz képest. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a termékárak jelentős növekedése nyomán számottevően szélesedtek a fedezetek. A január--szeptember között felhalmozódott nettó profit 106 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.A harmadik negyedévben viszont lényegesen romlott a helyzet, mivel a fő alapanyag, a vegyipari benzin átlagára további 11 százalékkal emelkedett a második negyedévihez képest, s 20 éves rekordot döntött. A másik lényeges alapanyag, a gázolaj ennél is jobban, 37,5 százalékkal drágult a legutóbbi negyedévben.Eközben viszont a fő termékek, a HDPE és az LDPE jegyzése 5-10 százalékkal visszaesett, s csak a polipropilén ára emelkedett enyhe mértékben. A helyzetet némileg javította, hogy tovább növekedett a kihozatali arány az olefingyárban, az etiléntermelés 32 százalékos növekedéséhez ugyanis csak 29 százalékkal több alapanyagot kellett felhasználni.Elsősorban a termékárak egy év alatti jelentős növekedésének köszönhető, hogy a csoportszintű árbevétel az első kilenc hónapban 142,12 milliárd forintot tett ki, ami 64 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Kisebb hatása volt a kapacitások időközbeni kibővítésének, illetve az ezáltal lehetővé vált volumennövekedésnek.Az általános költségek 22 százalékkal ugrottak meg, ami -- az egyéb ráfordítások 57 százalékos növekedéséhez hasonlóan -- főként az osztrák műanyag-feldolgozó leányvállalat, az Unterland gyenge szereplésével hozható összefüggésbe. Az Unterland az első kilenc hónapban 3,73 milliárd forintos veszteséget halmozott fel.Mindezek nyomán a kamat, rendkívüli tételek és adózás előtti eredmény (EBIT) 13,14 milliárd forintot tett ki, ami éves szinten 224 százalékos előrelépést jelent. A harmadik negyedévben azonban már 180 milliós deficit mutatkozott EBIT-szinten.


Szárnyaló alapanyagárak, gyengélkedő műanyagcégek Minden várakozást alulmúlva, 37 millió forintos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a Tiszai Vegyi Kombinát. A meglepően gyenge teljesítmény elsősorban az alapanyag- és a termékárak kedvezőtlen alakulására, illetve az osztrák leányvállalat, az Unterland veszteségeire vezethetőek vissza. O. P.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek