A Dresdnertől való válás után Magyarországon a BNP Paribas a vállalati és a befektetési banki tevékenységre koncentrál majd -- közölte a hitelintézet francia tulajdonosa. Ennek keretében a BNP Paribas Magyarország Rt.-t -- amely befektetési banki tanácsadó cég -- is egyesítik a hitelintézettel.
Egyelőre nem közölték az árat, amelyért a franciák megveszik a közös BNP-Dresdner Bank (Hungaria) Rt.-ben meglévő 50 százalékos német tulajdonhányadot. A kivásárlást még jóvá kell hagynia a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) és a Gazdasági Versenyhivatalnak.
A BNP január elején benyújtja a felügyelethez a tulajdonosi átrendeződésről szóló engedélyezési kérelmét. A PSZÁF a remények szerint már az első negyedév végére jóváhagyhatja azt -- nyilatkozta Haás László lapunknak. A szakember a hatósági jogosítvány megszerzése után a tervek szerint átmenetileg előbb a jelenlegi francia vezérigazgatóval, majd egyedül vezeti a bank menedzsmentjét.
A francia tulajdonos közlése szerint továbbra is kínálnak majd privát banki szolgáltatást, és ki kívánják használni a kereskedelmi szinergialehetőségeket a közös tulajdonosi körbe tartozó Magyar Cetelem Bankkal.
A múlt hét végén Párizsban hivatalosan is bejelentett BNP--Paribas--Dresdner kelet-európai válási forgatókönyv szerint kilenc év együttműködés után a francia bank vásárolja meg a német fél részesedését a magyar, lengyel és bulgáriai vegyes vállalatokban (utóbbiban a londoni EBRD is 20 százalékos tulajdonos marad, másutt a párizsiaké lesz a teljes részvényhányad). Cserébe a Dresdner megveszi a francia tulajdonhányadot az eddigi cseh, orosz és horvátországi közös érdekeltségben.
A két fél továbbra is együttműködik a német és francia piacon, és fenntartja chilei és törökországi vegyes vállalatát (közös romániai érdekeltségüket viszont a Dow Jones híre szerint még augusztusban eladták egy görög banknak). A BNP-Paribas ráadásul közölte: kelet-európai terjeszkedése részeként várhatóan leánycéget nyit Moszkvában, továbbá irodát Zágrábban és Belgrádban.
Mint ismert, a két fél már ősszel jelezte válási szándékát. Akkor azonban még úgy tűnt: a hazai bank a német tulajdonosé lesz.
A döntés okaként szóba jöhet, hogy a Dresdner tavaly 3,6 százaléknyi tulajdont vett a francia Credit Lyonnais-ban, amely a BNP lakossági riválisának számít. Nem kizárt, hogy a Paribas-t nehezen megszerző franciák és az előbb a Deutsche Bankkal, majd a Commerzbankkal is sikertelenül fuzionálni próbáló (és BNP nélküli közös kelet-európai leánycégek létrehozását tervező) németek egyaránt rendezni akarják soraikat.
A BNP-Dresdner 1999-ben 922 millió forint adózott eredménnyel zárt, a saját tőke 6,89 milliárd, a mérlegfőösszeg 89,38 milliárd forintra rúgott. Információink szerint az idén is jó eredmény várható.