A kormány tegnapi gázárdöntése nyomán hasonló események játszódtak le a tőzsdén, mint amikor a 43 százalékos emelést jelentették be a vártnál kisebb kör részére. Mindkét esetben délután négykor kezdődött a kormány döntéseiről szóló sajtótájékoztató, így alig néhány perccel tőzsdezárás előtt jutottak el a hírek az első befektetőkhöz. Az árfolyam tegnap csakúgy gyors eséssel reagált a döntésre, mint a 43 százalékos bejelentéskor: 4900 forint közeléből egy pillanat alatt 4800-ig hullott a jegyzés.
A kedvezőtlen reakció oka az volt, hogy a hét végén elterjedt hírek szerint a kormány januártól emelte volna meg 6 százalékkal a gázárat, s ezt a Mol árfolyama hétfőn 5,4 százalékos, a piaci átlagot jócskán meghaladó emelkedéssel honorálta. A tegnapi bejelentés szerint azonban júliusban kerül sor 12 százalékos áremelésre, amely kedvezőtlen a Mol számára.
Pletser Tamás, az Erste Befektetési Rt. elemzője szerint a januári hatszázalékos emelés 20 milliárd forinttal csökkentette volna a Mol gázüzletének jövő évi veszteségét, a júliusi 12 százalékos emelés nyomán azonban ez az érték 9-10 milliárddal kisebb lehet. Ennek oka egyrészt az, hogy a gázüzlet árbevételének nagyobb része az év első felében realizálódik -- tavaly a 11 milliárd köbméter gázból 6,4-et ekkor adtak el --, másrészt pedig a vártnál később érkező bevételnövekedés nagyobb kamatkiadásokat ró a cégre.
A júliusi emelés emellett azért is káros a társaság számára, mert a második fél éven belül az utolsó két hónapban futnak fel a gázeladások, így a most bejelentett áremelés hatását jelentősebb mértékben csak a jövő év végén érzi majd meg a Mol.
A döntés azért is okozhatott kellemetlen meglepetést, mert a piacon olyan hírek is elterjedtek, amelyek nagyobb áremelést valószínűsítettek. A döntés nyomán ugyanakkor kézenfekvő, hogy a Mol jövőre is tetemes veszteségre számíthat a gázüzleten, a kormány pedig tartja magát azon alapelvéhez, hogy tekintet nélkül a világpiaci ármozgásokra -- így az energiahivatal ajánlására is --, csak az inflációs céljait veszi figyelembe a döntés meghozatalakor. Úgy tűnik, hogy a Mol ezek után csak abban bízhat: a kormány jól ítéli meg a jövőbeli folyamatokat, és az olajárak -- ez határozza meg a Mol gázbeszerzési árait -- valóban tovább csökkennek jövőre.