Járai Zsigmond pénzügyminiszter instrukcióinak megfelelően átalakítják a tőkepiaci törvénycsomagot -- mondta el lapunknak Pacsi Zoltán, a PM törvénymódosítási munkacsoportjának vezetője. A munkacsoport eredetileg hat új törvény megalkotását javasolta, ám a pénzügyminiszter elképzelései szerint nem részekre bontott, hanem egységes jogszabálynak kellene szabályoznia az értékpapírpiacot. Az elkövetkező hetekben összefésülik és egységes szerkezetbe foglalják majd a javaslatot, Pacsi Zoltán szerint megpróbálnak úgy végezni, hogy január végén tárcaközi egyeztetésre kerülhessen a törvényjavaslat.
Újabb szakmai vitára nem kerül sor, hiszen a munkacsoport közel kétéves fennállása során szinte minden szabályozási elemet többször megvitattak, s abban a 11 pontban, amelyben fontosnak érezték, hogy alternatív javaslatot terjesszenek a tárca vezetője elé, a miniszter döntött. Pacsi úgy véli: a biztosítási és a hitelintézeti törvény ez évben elfogadott passzusait sem kell módosítani az új törvény kapcsán.
Az élet persze az utolsó pillanatig tartogathat meglepetéseket. A munkacsoport-vezető szerint az új szabályozás sem tartalmaz majd kötelező állami garanciavállalást a Beva esetében. A kormányzat hangsúlyosan egyszeri alkalommal vállalt garanciát a Beva hitelfelvételére. Ennél nehezebb helyzetet teremtett a parlament azzal, hogy a hitelintézeti törvény módosításakor nem támogatta, hogy a PSZÁF rendeletalkotási jogot kapjon. A munkacsoport munkája során számolt a felügyelet rendeletalkotási jogával, ám a mostani helyzetben Pacsi Zoltán úgy véli, ki kell venniük a javaslat ezzel kapcsolatos elemeit. A munkacsoport vezetője szerint ugyanis, bár elvi lehetőség van arra, hogy az értékpapír-piaci jogszabállyal együtt ismét a T. Ház elé terjesszék ezt a kérdést, az Országgyűlés mostani döntését tiszteletben kell tartani.
A PM vélhetően hangsúlyosan tudja majd képviselni saját álláspontját a kormányzati vita során, ám mint a lakás-takarékpénztárak és az OBA garanciavállalásának kérdése megmutatta, a végső döntés a kormány kezében van.
Pacsi Zoltán szerint az új, a jelek szerint meglehetősen vaskos törvény hatálybalépésének ideális időpontja 2002. január elseje lehet. Az év közbeni hatálybalépés ellen szól, hogy az új szabály elszámolási, kockázatkezelési területen is új elemeket tartalmaz majd.