Nem okozott meglepetést a piacon az a bejelentés, hogy Surányi Györgyöt Járai Zsigmond váltja a jegybank élén, hiszen hónapok óta keringtek ilyen hírek. Egyelőre nem lehet eldönteni, hogy a jelenlegi pénzügyminisztert hitelesnek tartja-e majd a tőkepiac, ám krízist, nagyobb tőzsdei visszaesést semmiképpen nem valószínűsít Nyeste Orsolya, a Postabank Értékpapír Rt. elemzője. Túlzottan meglepő intézkedések sem várhatóak Járaitól, jegybankelnökként feltehetőleg döntenie kell majd a sávszélesítésről, és nyilvánvalóan kezelnie kell az inflációt. A piaci szereplők szerint nincs veszélyben a jegybank függetlensége, Járai kinevezése után nyilván felülvizsgálják a jegybankra vonatkozó törvényt, az esetleges módosítások az európai irányelveknek megfelelőek lesznek -- tette hozzá Nyeste Orsolya.
Varga Mihály személye sem okozhat sokkot a piacon, hiszen évek óta dolgozik a minisztériumban. A kétéves költségvetés elfogadása behatárolja mozgásterét, a nagy elosztóendszerek reformjába pedig másfél évvel a választások előtt már feltehetőleg nem vág bele. A fiskális politikában pedig már megkezdődött a választási időszak, a kissé fellazító politika -- tette hozá az elemző.
A személycserék után sem várható jelentős változás a fiskális és monetáris politikában -- közölte tömören Oblath Gábor, a Kopint-Datorg elnöke. A lapunk által megkérdezett másik nagy kutatóintézet képviselője úgy nyilatkozott, hogy személyi kérdésekkel nem foglalkoznak.
Egy neve elhallgatását kérő elemző azt is kifejtette: a piac szempontjából tulajdonképpen megkönnyebbülés, hogy a Pénzminisztérium élére nem kisgazda politikus kerül, Járai neve pedig bejáratott a piacon. Ráadásul a kétéves költségvetés elfogadása után már mindkettőjük mozgásköre korlátozott lesz annyira, hogy ne okozhasson "kalamajkát".
Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő munkatársa is úgy véli, hogy a piac elfogadja a Járai--Varga párost. Akad néhány nem túl szerencsés körülmény is, de a piaci szereplők körében összességében pozitív a megítélésük.
Járai Zsigmond mellett szól, hogy elismert szakembernek számít a külföldi befektetők körében. Az azonban, hogy a Pénzügyminisztériumból megy valaki az MNB élére, némi negatív színezetet kölcsönöz a váltásnak. KÜlönös tekintettel arra, hogy a PM és az MNB között az utóbbi időben meglehetősen feszült volt a helyzet. Ráadásul Járai a hazai tőzsdei befektetők körében mostanában nem örvend nagy népszerűségnek. A BÉT korábbi elnöke a közelmúltban ugyanis több esetben is a tőzsdére nézve kedvezőtlen döntéseket hozott. Varga Mihályt mind belföldön, mind külföldön szakmailag megfelelőnek tartják, komoly kifogások nem merültek fel személye ellen -- tette hozzá a szakértő.