Ausztriában az egy főre jutó éves átlagos fogyasztás marhahúsból 14 kilogramm volt -- írja a Der Standard. A helyi forgalmazók becslése szerint ez most várhatóan 10 kilogrammra csökken, ami mintegy 30 százalékos piacvesztést (az EU-átlaghoz hasonlóan) és havi 25 millió schillinges bevételkiesést jelent. Sertéshúsból jelenleg még 42 kilogramm körül alakul az éves fajlagos fogyasztás, de a jövőben ez is csökkenhet.
A lapunk által korábban már említett gyógyszerbotrány miatt 10-20 százalékos árcsökkenésre számít az osztrák sertéstőzsde elnöke -- írja a Die Presse. Pontosabb előrejelzés még nincs, de a szakértő szerint már biztosan hiú ábránd marad az, hogy a marhakór tovább növeli majd a sertések iránti keresletet, és ezzel az árakat.
Pedig az 1998--1999. évi mélypont után a múlt esztendő második felében jelentősen javultak a sertéspiac kilátásai. Európa-szerte a kereslethez képest viszonylag kevés a sertés, és Ausztria is mintegy 10 százalékos importra szorul. Az osztrák gazdaságok 1999-ben csak 3,4 millió sertést neveltek a magyarországi közel 21 millióval szemben. Ugyanakkor a teljes fajlagos húsfogyasztásból (csaknem 100 kilogramm) több mint 40 százalékkal részesedett a sertés, és a tendencia növekvő volt.
Az osztrák élelmiszer-kereskedelem most fokozza az állattenyésztők ellenőrzését. Az Andert, a BML (Billa/Merkur/Mondo) konszern húságazati leányvállalata máris mintegy tucat stájer farmot kizárt a szállítói sorából, mivel azok nem voltak hajlandók garanciát vállalni a tartási és takarmányozási előírások betartásáért. A légi utasokat étkeztető Airest ennél is messzebbre ment: a fedélzeti menüből 90 százalékban száműzte a marhahúst, baromfi- és nyúlhússal, továbbá hallal helyettesítve azt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.