A sertés elveszti versenyelőnyét
Ausztriában az egy főre jutó éves átlagos fogyasztás marhahúsból 14 kilogramm volt -- írja a Der Standard. A helyi forgalmazók becslése szerint ez most várhatóan 10 kilogrammra csökken, ami mintegy 30 százalékos piacvesztést (az EU-átlaghoz hasonlóan) és havi 25 millió schillinges bevételkiesést jelent. Sertéshúsból jelenleg még 42 kilogramm körül alakul az éves fajlagos fogyasztás, de a jövőben ez is csökkenhet.
A lapunk által korábban már említett gyógyszerbotrány miatt 10-20 százalékos árcsökkenésre számít az osztrák sertéstőzsde elnöke -- írja a Die Presse. Pontosabb előrejelzés még nincs, de a szakértő szerint már biztosan hiú ábránd marad az, hogy a marhakór tovább növeli majd a sertések iránti keresletet, és ezzel az árakat.
Pedig az 1998--1999. évi mélypont után a múlt esztendő második felében jelentősen javultak a sertéspiac kilátásai. Európa-szerte a kereslethez képest viszonylag kevés a sertés, és Ausztria is mintegy 10 százalékos importra szorul. Az osztrák gazdaságok 1999-ben csak 3,4 millió sertést neveltek a magyarországi közel 21 millióval szemben. Ugyanakkor a teljes fajlagos húsfogyasztásból (csaknem 100 kilogramm) több mint 40 százalékkal részesedett a sertés, és a tendencia növekvő volt.
Az osztrák élelmiszer-kereskedelem most fokozza az állattenyésztők ellenőrzését. Az Andert, a BML (Billa/Merkur/Mondo) konszern húságazati leányvállalata máris mintegy tucat stájer farmot kizárt a szállítói sorából, mivel azok nem voltak hajlandók garanciát vállalni a tartási és takarmányozási előírások betartásáért. A légi utasokat étkeztető Airest ennél is messzebbre ment: a fedélzeti menüből 90 százalékban száműzte a marhahúst, baromfi- és nyúlhússal, továbbá hallal helyettesítve azt.


