Chicagóban 1,3 százalékkal nőtt a búza ára, ugyanakkor a kukoricáé és a szójababé egyaránt 2,5 százalékkal csökkent az év első hetében. Az amerikai tengeri árfolyama azonban még így is 11 százalékkal meghaladja az egy évvel ezelőtti szintet. A búza drágulását elsősegítette, hogy az előrejelzések szerint január második felében kemény sarkvidéki hideg betörése várható az USA északi területein, ami komoly károkat okozhat az őszi vetésben.
A kukorica- és szójababjegyzések gyengülését pedig elsősorban a várakozásoknál kisebb év végi amerikai exportra vezetik vissza. A szójababárak több mint egyhavi mélypontra való visszaesésében a latin-amerikai terméskilátások javulása is szerepet játszott.
New Yorkban és Londonban egyaránt jelentősen -- 7,3, illetve 5,8 százalékkal -- drágult a kakaóbab határidős ára, amit főleg a legnagyobb exportőr országban (Elefántcsontpart) felizzott politikai feszültséggel, illetve a befektetési alapok felvásárlásával magyaráznak. A londoni pénteki tízhetes (tonnánként 620 font sterlinges) csúcs elérését és a több mint egy éve nem tapasztalt meredekségű napi drágulást az euró fonttal szembeni erősödése is megkönnyítette.
Összességében a cukorárak is mérsékelten tovább szilárdultak, csakúgy, mint Londonban a robusta kávéé. Az arabica kávé ellenértéke ugyanakkor New Yorkban még közel két százalékkal gyengült, 7,5 éves mélypontot közelítve. A latin-amerikai eredetű import tudniillik még mindig felülmúlja a pörkölőcégek keresletét. A New York-i tőzsdei készletek így 6,5 éves rekordszintre duzzadtak múlt év novemberében.
Újra határozottan felfelé indultak a nyersolajárak, miután egyre bizonyosabb lett, hogy az olajkartell (OPEC) még januárban kínálata szűkítéséről fog határozni. A brent ára pénteken Londonban már megközelítette a 26 dollárt, és még záráskor is több mint egy dollárral magasodott az év végi szint fölé. Az OPEC jelzőára is újra 23 dollár fölé emelkedett. A piac szilárdulását az irányadó amerikai kamatláb szerdai váratlan 50 bázispontos csökkentése, azaz a helyi és áttételesen a világkereslet növekedési esélyeinek javulása is elősegítette.
Ez utóbbi okból a hét utolsó két napján a színesfémárak is elkezdtek kimászni abból a mély gödörből, amelybe szerdán az év eleji pesszimista előrejelzések nyomán csúsztak Londonban. A réz ára közel féléves, a nikkelé 16 hónapos, a horganyé és az óné 17, illetve 18 havi mélyponton landolt.