A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) ma tartja a rendkívüli miniszteri ülését Bécsben, amelyen a februártól esedékes termelési kvótákat vitatják meg. A döntés aligha lehet kérdéses, hiszen rég nem volt ilyen egységes az OPEC, mint most a -- legalább 5 százalékot meghaladó -- kínálatkorlátozás sürgős szükségét illetően. Jóllehet az USA és az Európai Unió is a napokban jobb belátásra igyekezett bírni az érintett országokat, mondván, ez a lépés meggátolja a tavaly leapadt felhasználói készletek maradéktalan feltöltését, és inflációt gerjeszt. Az OPEC szerint viszont a mostani termelési és exportszint fenntartása jelentős túlkínálathoz és az árak újbóli összeomlásához vezetne. Az árak pedig szűkítő döntés esetén sem igen emelkednének tovább, hiszen a piac máris megelőlegezte ezt az OPEC-lépést.
A szervezet és egyben a világ legnagyobb nyersolajexportőre, Szaúd-Arábia illetékese szerint a napi összkvóta másfél millió barreles csökkentése célszerű, és ezért a leginkább valószínű, hiszen már figyelembe veszi az iraki olajkivitel újbóli felfutásának piaci hatását. Azonban több OPEC-tag is előzetesen 1,5-2 millió barreles korlátozás lehetőségéről beszélt, sőt még a 3 milliós mennyiség is felmerült a javaslatokban.
Az OPEC-tagok egységes eltökéltsége mindenesetre az idén határozott lendületet adott a -- decemberben mintegy 25 százalékos lejtőre csúszott -- nyersolajáraknak. Így a londoni (brent) barrelenkénti árszint ismét 26, a New York-i pedig 30 dollár fölé nőtt. Az OPEC referenciaára is elérte hétfőn a 24,60 dollárt, erősen megközelítve a szaúdiak által kívántosnak tartott 25-öt. (Ez a szint az OPEC nem hivatalos ármechanizmusa szerint már nem igényelne automatikus kvótaváltoztatást.)
Az OPEC jövőbeni kínálati politikáját illetően lényeges lehet a kvótamegállapodásokból kihagyott Irak exportjának alakulása. Ez decemberben napi félmillióra csökkent a novemberi 2,2 millió barrelről az ENSZ-ellenőrzés alól kibújni próbálkozó bagdadi vezetés -- különszámlás felárra vonatkozó -- követelései miatt. A kivitel még most is akadozik, jóllehet az ENSZ illetékes ellenőrző bizottsága hétfőn már a februári hivatalos exportárakat is elfogadta, legalábbis az európai relációban. Ha Irak továbbra sem szállítana a normális ütemben, akkor az OPEC állítólag hajlandó lesz szükség esetén a kiesés pótlására.