Alighogy elkezdődött, máris megtört a nyersolajárak február eleji markáns lendülete Ali al-Naimi szaúd-arábiai olajminiszter hétfői, oslói nyilatkozata után. Eszerint ugyanis az OPEC soros, március 16-i értekezletén szükségtelen tovább csökkenteni a termelési kvótákat, mivel az árak jelenleg az olajkartell számára elfogadható, 25 dollár körüli szinten mozognak. (Az OPEC-olajok barrelenkénti jelzőára 26,58 dolláron zárta a múlt hetet, tehát jócskán a megcélzott 22--28 dolláros sávon belül.) A szaúdi olajminiszter előzőleg a független termelők, köztük -- az OPEC kínálatkorlátozó politikájával korábban szolidáris, most tartózkodó -- Norvégia és Mexikó illetékeseivel vitatta meg az olajpiaci helyzetet.
Az OPEC február elsejétől másfél millió barrellel, azaz 5,6 százalékkal csökkentette a napi termelési összkvótáját. Januárban viszont még napi 340 ezer barrellel nőtt a szervezet össztermelése a Bloomberg becslése szerint, igaz, ez teljes egészében a kvótamegállapodásokból kihagyott -- az exportját újra felfuttató -- Irak 380 ezer barreles többletére vezethető vissza.
A további kvótaszűkítés lehetőségével riogató januári OPEC-nyilatkozatok után a mostani szaúdi állásfoglalás megnyugtatólag hatott a tőzsdékre, annál is inkább, mert a fő fűtőolaj-fogyasztó régiókra (Európa északnyugati és az USA északkeleti területe) többnyire az átlagosnál enyhébb időjárást jeleztek.
Az oldottabb hangulatot egyelőre az sem rontotta, hogy az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere szerint még túl korai a márciusi értekezlettel foglalkozni, venezuelai kollégája pedig a 22--28 dolláros célsávot legszívesebben 25--28 dollárosra szűkítené.
Így a hétfői esés után kedden is némileg gyengültek a nyersolajárak. Londonban kora délután 28,35 dollárért jegyezték a márciusi szállítású északi-tengeri brent barreljét, közel egy dollárral az előző hét végi 29,20 dolláros csúcs alatt.
Ám a további mozgásirányt még lényegesen befolyásolhatják az USA olaj- és olajtermékkészleteinek múlt heti alakulásáról szóló -- lapzárta után esedékes -- jelentések. Az egy héttel ezelőtti, váratlanul erőteljes fogyásról szóló készletadatok a drágulást segítették elő.