A Credit Suisse Group (CS) bejelentette: 600 millió dollárért értékesíti leányvállalatának, a Winterthur biztosítónak a nemzetközi nagyvállalati biztosítási részlegét, a Winterthur Internationalt (WI). A vásárló a bermudai központú XL Capital Ltd. pénzügyi csoport. Az ügylet 2001 második negyedében realizálódhat az engedélyek beszerzésével -- közölte a CS. A nagy országos és multinacionális kockázatok lefedezésére szakosodott WI tavaly 1300 alkalmazottal 2,3 milliárd svájci frank (1,5 milliárd euró) bruttó díjbevételt ért el.
A lépés a hazai Winterthur Biztosítót is érinti, hiszen azon belül formálisan elkülönülten tevékenykedik a WI hazai részlege. Farkas Szilvia, a biztosító sajtófőnöke elmondta: itthon várhatóan 2001 első felének végén válik le a Winterthurról a WI, amely tavaly 600 millió forint díjbevételt realizált.
Ettől azonban nem esik el a biztosító, mert -- az XL-lel kötött megállapodás szerint -- a vevő csak a multinacionális ügyfelek kockázataira szóló ágat kapja meg, a munkavállalói csoportos élet-, betegség- és baleset-biztosítások maradnak. Márpedig a hazai WI bevételeinek döntő része ennek köszönhető.
Információnk szerint a magyarországi Winterthur 2000-ben az előzetes adatok szerint 20 ezer darab szerződéssel és 5,82 milliárd forint díjbevétellel zárt, utóbbival megháromszorozta 1999. évi teljesítményét. Az előrelépés elsősorban az élet ág 4,84 milliárdos díjbevételének -- ezen belül is jórészt a közel 3,6 milliárd forintnyi egyszeri díjas befektetéshez kötött módozatnak -- köszönhető. A nem élet területnél 960 millió forintot meghaladó díj folyt be.
A Winterthur Nyugdíjpénztár igazgatósága közben március 5-ére összehívta az önkéntes és magánnyugdíjpénztár rendkívüli közgyűlését. Itt fogadják el a két pénztár 1998. és 1999. évi összesített beszámolóit. Ismertetik a pénzügyi felügyeletnek (PSZÁF) a pénztárral kapcsolatos határozatát is.
A felügyelet 25 szabálytalanság miatt az év elején összesen 2,2 millió forint bírságot rótt ki a pénztárra és vezetőire. A hatóság többek között a befektetések tartalékok közti megosztásának hiányát s az egyéni számlák nyilvántartására vonatkozó szabálytalanságokat kifogásolta. A Winterthur szerint a problémákat korábbi -- azóta már lecserélt -- szoftverük okozta.