Elkészült a Synergon informatika csoport magyar szabályok alapján készült konszolidált, auditált mérlege, mely szerint a társaság vesztesége tavaly 908,4 millió forintot tett ki. Ez 213,6 millióval haladja meg a korábban publikált, IAS szerint számolt 694,8 milliós veszteséget -- derül ki a Magyar Tőkepiac tegnapi számából.
A társaság az eltérést három okkal magyarázza. Mintegy 70 millió forinttal növeli a veszteséget az, hogy az MSZSZ szerint a számviteli időszak végén folyamatban lévő projektek eredményhatása nem elhatárolható. A sajátrészvény-tranzakciókból származó veszteségekkel a nemzetközi szabályok szerint a tőketartalékot csökkentik, míg a hazai előírások szerint ez a tétel az eredményen ront. A tavalyi év során saját részvényeinek eladásából mintegy 170 millió forintos veszteséget könyvelhetett el a Synergon.
Az egyes készletekre képzett céltartalék és az amortizációs költségek eltérő elszámolása miatt a nemzetközi veszteség 30 millió forinttal lett több, mint a magyar szabályok szerinti.
A Synergon Rt. eredménye önmagában kicsit rosszabb lett, a társaság vesztesége egymilliárd forint. Az árbevétel 13,7 milliárdot tett ki, a csoportszintű bevételek ennél egymilliárddal magasabbak. A cég önálló üzemi vesztesége 671 millió, a Synergon-csoporté 552 millió lett.
A Magyar Tőkepiacból az is kiderült: az igazgatóság azt javasolja majd a közgyűlésnek, hogy a tavalyi veszteséget 4 évre határolják el.