A brent keverék londoni határidős jegyzése tegnap délelőtt 24 centtel, 26,32 dollárra nőtt hordónként, s már 10 százalékkal haladja meg a három héttel ezelőtti szintet. Az amerikai határidős árak 20 centtel, 28,14 dollárra nyomták egy hordó olaj árát a Nymexen -- jelenti a Reuters. Az American Petroleum Institute (API) készletadatai így már a negyedik egymást követő héten tanúskodtak csökkenő amerikai készletekről.
Sok kereskedő az iraki export júniusi szüneteltetésére vezeti vissza az USA készleteinek megcsappanását Lawrence Eagles, a GNI brókere szerint. A Közel-Keletről ugyanis körülbelül hat hét alatt érnek a tartályhajók az USA-ba.
Az ország üzemenyag-kereslete négy százalékkal nőtt, megcáfolva azokat, akik a gazdasági fejlődés lassulásától a járműhasználat visszafogását várták. Az USA pillanatnyi nyersolajkészletei 308,5 millió barrelre tehetők, 29,5 millióval többre az elmúlt év azonos időszakáénál. A benzintartalékok 1,8 millió barrellel csappantak meg, de a 210,5 millió hordós szint még mindig 4,7 millióval haladja meg a tavalyi azonos hét szintjét.
Az API szerint az USA-ban naponta 9,1 millió hordó benzint használnak fel, négy százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.