Az elemzői várakozásokat alaposan felülmúló második negyedéves nyereségről számolt be tegnap a Danubius Hotels Rt. A társaság 2,66 milliárd forintos adózás előtti profitot termelt április és június között, ami 15,6 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, s részvényenként 321 forintnak (EPS) felel meg.
A szállodacsoport árbevétele éves szinten 13,7 százalékkal emelkedett, s kismértékben meghaladta a 10 milliárd forintot. A bővülés szinte teljes egészében a tavaly vásárolt csehországi érdekeltség, a Lecebne Lazne teljesítményének köszönhető, mely az egy évvel korábbi kimutatásokban még nem szerepelt.
A cseh szállodák árbevétele közel 24 százalékkal emelkedett egy év alatt, s a Danubius-csoporton belül 14 százalékos részesedést ért el. Kiemelkedően magas, 76,3 százalékos volt átlagos foglaltsági szintjük, miközben a magyarországi hotelekben 1,8 százalékpontos növekedés mellett is csak 59,7 százalékos volt a kihasználtság.
A magyarországi árbevétel stagnálása több tényezőre vezethető vissza. Jelentősen erősödött a versenyhelyzet, hiszen a felső kategóriás szállodai férőhelyek bővülése jóval gyorsabb volt a vendégek számának növekedésénél. Másrészt a felújítás alatt álló Thermal Hotel Margitsziget teljes kapacitással csak a félév-zárás után kezdett működni, s ez több mint 200 millió forintos kiesést eredményezett. A márkában megadott szobaárak miatt a forint erősödése is érzékenyen érintette a bevételeket, ez további mintegy 200 milliós elmaradást jelentett.
A cég vezetői szerint a második félévi értékesítési feltételek sem tűnnek könnyűnek. A forint továbbra is erős, s a júliusi eredményben is érezhető a növekvő konkurencia, így a jövő megítéléséhez óvatosság szükéges, amíg tartós trendek ki nem alakulnak -- olvasható a gyorsjelentésben.
Az első negyedév egymilliárdot meghaladó vesztesége után a Danubius féléves adózás előtti nyeresége így 1,58 milliárd forintnak felel meg. A társaság üzleti tervében az idei évre összesen 5,15 milliárd forintos adózás előtti eredmény elérése szerepel.