A szingapúri cellulóztermelők a jövő hónaptól emelni akarják az árakat -- jelenti a Dow Jones. A lépés mögött az áll, hogy a folyamatos kapacitáscsökkentések miatt beszűkült a cellulózkínálat.
Piaci elemzők és a szakma más térségbeli képviselői viszont értetlenül állnak a hír hallatán, mint közölték, a döntés eléggé időszerűtlen, hiszen a termékből igenis túlkínálat van. Így azután vélhtőleg csak nagyon kis áremelést tudnak elérni az ázsiai gyártók, s azt sem tartósan. A gyenge árakra nem a közvetlen emelés, hanem az lenne a megoldás -- állítják --, ha a már egyébként is csak kis haszonnal dolgozó termelők tovább csökkentenék kapacitásaikat. Mindezeket megelőzve azonban a fölös cellulózt eladhatatlan papírmennyiséggé alakító papírgyártóknak kellene a termelésben önmérsékletet tanúsítaniuk -- jelentette ki Peter Cain, a Salomon Smith Barney elemzője.
Az ázsiai cellulózgyártók azonban mégis kénytelenek árat emelni, mert eladási áraik alig haladják meg a gyártás tonnánként 350-400 dolláros költségét. Az ázsiai kikötőkben egyébként cif paritáson a harmadik negyedévre 360-370 dolláron kötöttek megállapodásokat, vagyis az előző negyedévinél 10-20 dollárral magasabban.