A Kartonpack 2001. szeptember 24-re hívta össze a társaság rendkívüli közgyűlését. A grémium megtartását -- a társasági törvényben biztosított jogánál fogva -- a 17,23 százaléknyi tulajdonnal rendelkező Deutsche Balaton Broker Holding AG és annak magyar leányvállalata, a 10,49 százalékos Kartonpack-részesedéssel bíró Német Befektetési Társaság Rt. kezdeményezte.
A közgyűlésen döntenek egy nyomógép megvásárlásáról, illetve változik az igazgatóság összetétele. Kopits István, a Kartonpack igazgatóságának elnöke szerint a közgyűlés összehívását az tette szükségessé, hogy egy szakmai befektető kíván irányító részesedést szerezni a társaságban. Az érdeklődő már felvette a kapcsolatot a meghatározó tulajdonosokkal, és valószínűsíthető, hogy a Kartonpack többségi irányítójává válik.
A jelenlegi részvényesi struktúrában egyébként nincs szakmai befektető, a német érdekeltségű csoporton kívül a Hungagent Rt. 43,73, a European Strategic Portfolio AG 10,05, Kopits István pedig 8,31 százalékkal rendelkezik.
A debreceni székhelyű, 606 millió forintos saját tőkéjű, a tőzsdén meglehetősen illikvid kibocsátó jó fél évet zárt, hiszen az 56,3 millió forintos nettó eredmény több mint duplája a bázisidőszaknak.
A Kartonpack esetleges felvásárlása lehet az első olyan akció, amely már a módosított értékpapírtörvény előírásai szerint történik. Ez a korábbiaknál kedvezőbb helyzetet teremt a kisebbség számára.