Továbbra is a biztonságot preferálják a befektetők döntéseik során. Az állampapír-piaci ármozgásokat reprezentáló MAX index júliusban mindössze 0,52 százalékkal emelkedett, a hazai kötvényalapok viszont egy hónap alatt 13,42 milliárd forinttal gyarapodtak, 432,89 milliárdra. Tendenciájában hasonló a pénzpiaci instrumentumok bővülése is, hiszen nettó eszközértékük közel 3 százalékkal emelkedett.
A kötvényalapoknál a növekedés motorja ismét az OTP Optima, illetve a Budapest (I.) Állampapír és a Budapest (II.) Kötvény volt. Érdekes jelenség, hogy a pénzpiaci alapoknál viszont jóval elosztottabb volt a tőkebeáramlás, a vezető termékek mindegyike érezhetően gyarapodott.
A hazai tőzsde gyengélkedése, a külföldi piacok stagnálása és az erős forint tehát a befektetési döntéseknél is érezteti hatását. Az alacsonyabb hozamkockázatú termékek már az alappiac 87 százalékát uralják, a többi típus tőkéje többnyire csökken.
Ezen persze nem is lehet csodálkozni, hiszen az elmúlt hónapban a BUX 1,71, míg a RAX 5,18 százalékos negatívumot produkált. A benchmarkokhoz képest a hazai részvényalapok 1,4 milliárd forintos júliusi tőkevesztése tehát nem rossz eredmény, hiszen a halódó piacon nincs lehetőség kiugró eredmények elérésére.
Különösen szembeötlő, a forint erősödésének fényében viszont nem meglepő a nemzetközi alapok visszaszorulása. Ez a szegmens 43,38 milliárd forintos tőkével kezdte az évet, amit egy hónap szolid emelkedésének kivételével egyre erősödő csökkenés követett. Ez a folyamat az elmúlt hónapban sem állt meg, a külföldön befektető termékekben már csak 33,81 milliárd forint van.