A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Hiányos kereskedési könyvek

Két brókercéget is figyelmeztetett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF): mindkét esetben a kereskedési könyv vezetésével kapcsolatban találtak hiányosságokat, melyek kijavítására egy hónapja van az érintetteknek.
Az Eastbrokers esetében a PSZÁF szakemberei három hiányosságot találtak. A szabályzat nem tartalmazza a rendeletnek megfelelően, hogy a társaság milyen módszerrel kívánja számítani a devizaárfolyam-kockázatok tőkekövetelményét, és hiányzik a deviza-hozamgörbe számításának módja és annak forrása is. Emellett a társaságnál továbbra sincs egyértelmű nyilatkozat a származtatott részvényindexügyletek kezelési módjáról.
A Quaestor esetében viszont a pozíciók kereskedési könyvből történő kivezetésének szempontjai hiányoznak a szabályzatból. Emellett a kereskedési könyvi pozíciók értékelésének a brókercég által alkalmazott elvei és módszerei között a szabályzat nem részletezi, hogy a tőzsdén nem szereplő és piaci árral nem rendelkező részvények értékelésénél az értékpapírcég a bekerülési áron kívül milyen tényezőket vesz figyelembe.
A felügyelet mindkét társaságot a kereskedési könyv vezetésére vonatkozó szabályzat átdolgozására kötelezi.

VG-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek