Miközben a hitelintézeti szektor az első negyedévben nagy időarányos profitot ért el (44 milliárd forint, ezen belül a bankoknál 42,2 milliárd), a portfóliókon belül egyre jelentősebb szerepet kapnak a kockázatosabb eszközök (hitelek) -- figyelmeztet a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a napokban nyilvánosságra hozott első negyedévi jelentésében.
A bankszférában nőtt a külön figyelendő és a problémás tételek súlya: előbbi aránya a portfólión belül a tavaly decemberi 5,6-ról 6,0 százalékra, utóbbié 2,8-ról 2,9 százalékra ugrott. Mindezek miatt a bankoknak egyre több kockázati céltartalékot kell képezniük. A romlás csak a lakossági hiteleknél érezhető.
A PSZÁF a jövőben fokozottan kíván odafigyelni arra, hogy az érintett pénzintézetek az óvatosabb magatartás, a nyereség egy részének "elrejtése" vagy valóban a portfólió romlása miatt képeztek az eddiginél több céltartalékot -- tudatta a hatóság.
A felügyelet másik fő megállapítása, hogy a hitelintézetek mérlegfőösszege (az idén márciusban 9069,5 milliárd forint) reálértéken 2,8 százalékkal csökkent 2000 végéhez képest a fogyasztói árak bekalkulálásával.
A pénzintézetek aktivitását viszont nem a mérlegfőösszeg alakulása, hanem a hitelállomány növekedése motiválta. A hitelezés növekedési üteme ugyan 2000 vége óta folyamatosan lassul, de az idei első negyedévben még mindig jelentős: a vállalkozói hiteleknél annualizálva 16,4 százalékos, a lakossági kölcsönöknél 32 százalékos az állománynövekedés.
A (forint)hitelek gyarapodása azonban nem a mérlegfőösszeg bővülésének, azaz a betétállomány növekedésének köszönhető. A piaci szereplők ugyanis külföldi kölcsönök felvételével, eszközoldaluk átrendezésével teremtettek elő erre tőkét. A nagybankok a betétgyűjtésnél 9 százalékpontot vesztettek márciusig pozíciójukból. A betétek egy részét a kis- és középbankok "szívták el", de érzékelhető a betéttulajdonosok felerősödött fogyasztása is.
Miközben a biztosítási szakma már a félévi díjbevételi adatát is publikálta (203,36 milliárd forint), a felügyelet a márciusi állapotról szóló jelentésében első alkalommal tett közzé éven belüli eredményadatot a biztosítótársaságokról.
E szerint ezek együttesen 4,88 milliárd forint nettó nyereséggel zártak tavasszal. Ezen belül kilenc társaság 1,55 milliárdos veszteséget, 12 viszont 6,44 milliárd forintnyi profitot könyvelhetett el.
Az összesített nyereségből 538 millió forint köszönhető a biztosítástechnikai eredménynek (ami egyébként a korábbi években a többségnél negatív volt), 4,35 milliárd forint pedig a befektetések hozadékának.
A PSZÁF felhívta a figyelmet a biztosítók első negyedévi viszonylag magas kárhányadára, amely a tavaly tavaszi 37,2-ről 42,9 százalékra nőtt (különösen az élet ágban nagy a bővülés). Sok esetben nem is kárkifizetésről, de a unit-linked befektetési biztosítások megugrott mértékű visszafizetéséről van szó.