A villamos energia új árképzése miatt keletkezett árrésveszteség mindegyik B kategóriás áramszolgáltatónál jelentős visszaesést eredményezett.
A Budapesti Elektromos Művek (Elmű) Rt. elsősorban a teljesítmény- és alapdíjas fogyasztók körében növelte az értékesítést, a hálózati veszteséget 14,1 százalékról 13,9 százalékra csökkentette. Az üzemi eredmény 59,9 százaléka a bázisnak, a 2,87 milliárd forintos profit pedig 40 százalékos visszaesés.
Az Észak-dunántúli Áramszolgáltató (Édász) Rt. 4,4 százalékkal növelte az értékesítést, a hálózati veszteség egyedülállóan alacsony, mindössze 9 százalékos. A cég üzemi szinten 45 százalékkal kisebb profitot termelt, az adózott eredmény 2,73 milliárd forint, ami 63 százaléka a bázisnak.
A legdrámaibb folyamatok az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt.-nél történtek, hiszen az árszabályozás főleg a nagyobb ipari fogyaztókkal rendelkező cégeket sújtotta. Üzemi szinten 359 millió forintos a veszteség, az adózott eredmény -- az 1,58 milliárdos profitot mutató bázissal szemben -- 509,9 millió forintos negatívum. A miskolci társaság egyébként 6 százalékkal növelte az értékesített mennyiséget, a hálózati veszteséget pedig 9,7 százalékra sikerült leszorítania.
A Tiszántúli Áramszolgáltató (Titász) Rt. 2,5 százalékkal több villamos energiát értékesített, a hálózati veszteséget pedig 13-ról 11,1 százalékra csökkentette. Ennek ellenére -- üzemi szinten -- 433,9 millió forintos a veszteség. Az adózott eredmény a 2,86 milliárdos bázishoz képest 79,4 millió forint, de ez is csak egy nagyobb rendkívüli bevétel miatt alakult ki.
A Dél-dunántúli Áramszolgáltató (Dédász) Rt. által értékesített mennyiség 0,2 százalékkal csökkent, amit a jelentés az enyhe téli időjárás miatti visszaeső lakossági igényekkel magyaráz. A pécsi társaság, üzemi szinten, 24,3 millió forintos negatívumot produkált, adózott eredménye viszont -- a kedvező pénzügyi és rendkívüli eredménynek köszönhetően -- 416,6 millió forint lett. Azonban ez is csak 34,7 százaléka a bázisidőszaknak.