Aki épp a napokban kötne lakáshitel-szerződést bankjával, jobban jár, ha vár november 1-jéig, ugyanis csak akkor juthat hozzá olcsóbban az állami kamattámogatásos hitelekhez.
A kormány múlt héten döntött úgy, hogy növeli a kamattámogatást a lakáshitelek esetében. A kormányrendelet módosítása azonban nem visszamenőleges hatályú, így csak a november 1-je után megkötött szerződésekre vonatkozik -- mondta lapunknak Hegedűs Éva, a GM helyettes államtitkára. Ez azért is meglepő, mert a korábbi (augusztusi) kormányrendelet-módosítás a már élő szerződésekre is alkalmazta a megnövelt kamattámogatást.
A rendelet a kiegészítő kamattámogatású hitelek költségét az eddigi maxumum 8 százalékról legfeljebb 6 százalékra viszi le, míg a jelzáloglevél-alapú lakáshitelek kamattámogatását 6 százalékpontról 7-re növeli.
Ennek köszönhetően a Földhitel és Jelzálogbank az ötéves kamatperiódusú jelzáloglevél-alapú lakáshitelét 8,5 plusz 1,5 százalék kezelési költségen adja novembertől, míg az egyéves kamatperiódusút az eddigi 11,1 helyett 10,1 százalék plusz kezelési költségen nyújtja.
A kiegészítő kamattámogatású kölcsönt az FHB eddig sem 8, hanem 5,5 plusz 1,5 százalékon adta, novembertől legfeljebb 4,5 plusz 1,5 százalék lesz az új kondíció -- mondta lapunknak Csomós József, az FHB vezérigazgató-helyettese.
A Földhitel és Jelzálogbank azonban törekszik arra, hogy ő nyújtsa a legkedvezőbb feltételű kölcsönt, és megpróbálja azt a többi pénzintézetnél olcsóbban adni. Ezért a döntés még nem született meg, tehát lehet, hogy a kamat 6 százaléknál is kedvezőbb lesz -- tette hozzá Csomós.
Az OTP Bank vezetése napokon belül dönt a támogatott lakáshitelek kamatainak csökkentéséről -- mondta Oszlányi Zsolt ügyvezető igazgató. Szakemberek nem zárják ki, hogy a lakáshitelpiacon a legnagyobb portfólióval bíró pénzintézet kiegészítő kamattámogatásos Forrás hitelénél a csökkentés mértéke meghaladja majd a 2 százalékpontot. A Forrás hitelt -- amely, ha az OTP jelzálogbankja megkapja a működési engedélyt, annak portfóliójába kerül -- jelenleg 5,75 százalékos kamaton plusz 1,75 százalékos kezelési költségen adja a bank.
A Postabanknál ugyancsak most folynak a számítások a csökkenés mértékéről. A jelenlegi kiegészítő kamattámogatásos hitelt 5,95 plusz 1,75 százalékon lehet igényelni.
Mint ismeretes, a kormány a múlt héten úgy határozott, hogy használt lakás vásárlása esetén is megemeli a hiteltörlesztés után visszaigényelhető adó mértékét. Amennyiben a parlament megszavazza az adótörvény-módosításokat, azok jövő januártól lépnek hatályba. Eszerint az új lakás vagy ház vásárlása vagy építése esetén felvett hitel 2001. évben kifizetett törlesztésének legfeljebb 40 százalékát, maximum 240 ezer forintot visszaigényelhet az adójából az adós (illetve az adóstársak együttesen), a használt lakásra felvett hitelek törlesztőrészlete után azonban csak a 2002. évtől él ez a kedvezmény, tehát csak a 2003. márciusi adóbevallásban érvényesíthető a megemelt adókedvezmény.