A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nem válik meg a Konzumbank több mint 97 százalékos tulajdonától, s nem adja el a társaságot a pályázó Magyar Külkereskedelmi Banknak (MKB), Erstének vagy az IC Banknak - erősítették meg több forrásból a Világgazdaságnak. A döntést a közelmúltban hozták meg a Stumpf István vezette kancelláriaminisztérium szakemberei.

A privatizáció lefújásáról a hét elejéig sem a pályázókat, sem az - információnk szerint - a tender ügyeit intéző KPMG könyvvizsgáló céget nem értesítették. Úgy tudni, a fejlesztési bank leghamarabb a jövő héten készül nyilvános bejelentést tenni az ügyben. Nem hivatalosan egyelőre közölték az érintett pénzintézetekkel: az állam új feladatokat kíván adni a Konzumbanknak. Mint ismert, a hitelintézet jelenleg is az autópálya-építéseket végző kis- és közepes vállalatok egyik fontos hitelezője, s korábban a kőolaj-készletezéssel kapcsolatos finanszírozási területen is szerepet vállalt.

A 22-es csapdájába kerültek az értékesítési tenderen részt vevő bankok jelentkezésük miatt - kommentálta a döntést kérdésünkre az egyik pályázó. Ha alacsony árat kínáltak volna a pénzintézetért, az állam azzal (mint korábban az OTP Bank pályázata esetében is) elégedetlen lett volna. Amiatt viszont, hogy mindegyikük a részvények névértékére vetítve legalább 110-115 százalékos, ráadásul egymáséhoz viszonylag közeli árfolyamú vételi ajánlatot adott, az állam elkezdett gondolkodni: talán mégis érdemes lenne megtartania a hitelintézetet.

Egyes szakértők viszont úgy vélik, a kormányzat tévesen hiszi, hogy a bank önmagában továbbra is hatékonyan üzemeltethető. A mostani három pályázó elsősorban nem a fiókhálózat vagy a munkatársak szaktudása, hanem a hosszú ideje meglévő, stabil kis- és középvállalkozói (kkv), illetve a középrétegekből kikerülő magánügyfelek miatt kívánta volna megvenni a hitelintézetet. Ezt az Erste vagy az MKB esetében be lehetett volna illeszteni egy már jó ideje működő, hatékony banküzembe. (A még meglévő kisebbségi tulajdonosok papírjait a jelenlegi kivásárlási szabályok révén könnyen meg lehetett volna venni.)

Az állami "visszatáncolást" némiképp előmozdíthatta, hogy a Konzumbank 2001 végén 1,1 milliárd forintos vagy akár még annál is jobb adózás előtti eredménnyel zárhat. Decemberi hírünk szerint az MFB visszavehette korábbi, leánybankja rossznak tűnő hiteleire vállalt 447 millió forintos garanciáját is, mivel időközben ezek ügye is rendeződött.
A társaság mérlegfőösszege október végén 68,3 milliárd forint volt. Az ügyfélbetétek állománya 57,9 milliárd, a hiteleké 45,8 milliárd forintra rúgott. A várható nyereség révén visszaáll a saját és a jegyzett tőke korábban megbillent egyensúlya is.