A Diákhitel Központ (DHK) egyelőre elnapolta a korábban lehetőségként felmerült kötvénykibocsátást. Horváth József, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szóvivője cáfolta azt a felvetést, hogy a kibocsátást a közelgő választások miatt vették volna le a napirendről.

Szakértők szerint ugyanakkor a DHK várhatóan pár hónapon belül kimeríti az MFB 15 milliárdos kölcsönkeretét. A diákhitel-konstrukció első féléve alatt 70 ezer hallgató összességében 7,1 milliárd forintnyi kölcsönt vett fel. Csakhogy a tavaszi szemeszterre már eleve nagyobb létszámú diáksereg kap kölcsönt, ráadásul - ha életbe lép a kormánynak a napokban született határozata - ezentúl a félév elején, egy összegben is lehet igényelni azt.

Emiatt a DHK legkorábban az év derekán mégis kötvénykibocsátásra kényszerülhet. Nem kizárt, hogy lesz egy "közbülső lépés" is, amikor az MFB felemeli hitelkeretét. Mint emlékezetes, a fejlesztési bank annak idején viszonylag olcsón, fix 5,25 százalékos kamattal, ötéves futamidővel kibocsátott eurókötvény révén szerzett forrást magának a DHK finanszírozásához.

A piaci feltételek már adottak, hogy a DHK maga is olcsón szerezzen forrást. Az ötéves fix kamatú állampapírok 7,25 százalékos hozamon forognak a másodlagos piacon, az állam által "csak" garantáltak (ilyen lenne a DHK-kötvény is) mintegy 10 bázisponttal magasabban kelhetnek el. A három vagy hat hónapos futamidőhöz kötött, változó kamatozású államkötvények hozama 8,5 százalék körül jár.

Nem kizárt, hogy a DHK azért vár ki, mert egyszerre nagyobb volumenben kíván majd kötvényt kibocsátani, ezzel javítva eladói pozícióját. Csillag Tamás, a DHK vezérigazgatója korábban 10-15 milliárdos kötvénykibocsátási szándékot említett. (BI)