A világ cellulóztermelésének közel 60 százalékát adó Norscan országok gyártói készletei összesen 102 ezer tonnával - 1,7 millióra - gyarapodtak decemberben. Az érintett négy állam közül Svédország és az USA cellulózkínálata egyaránt 50 ezer tonnát meghaladóan nőtt, míg a legnagyobb készletekkel bíró Kanadáé nem változott, Finnországé pedig némileg csökkent. A Norscan-gyártók átlagos kapacitáskihasználása így 4 százalékponttal (89 százalékra) gyengült - jelentette a Bloomberg.

A Norscan cellulózkészletei februárban elérhetik az 1,9 millió tonnát is, ami már mintegy 400 ezerrel múlná felül a világpiaci egyensúly szempontjából sokak által kívánatosnak tartott szintet. A túlkínálati félelem nyomán a cellulózárak újra erős lejtőre csúsztak az október-decemberi szilárdulási kísérletet követően. A mértékadó északi fehérített puhafacellulóz (nbsk) tonnánkénti jegyzési ára Olaszországban például 460 dollárra esett, de a Forestweb szerint Kínában már 380 dollárért is hozzá lehetett jutni január közepén. Az elemzők elbizonytalanodása az előrejelzésekben is megmutatkozik. Egy New York-i prognózis szerint az idei átlagár már csak 524 dollár lesz a tavalyi 558-cal szemben, és a jövő évi szint sem éri el a 615 dollárt.

Kardos György, a Neusiedler-Szolnok Papírgyár Rt. tanácsadója mindazonáltal nem hamarkodná el a jövőbeni trenddel kapcsolatos állásfoglalást. Szerinte várhatóan nem lesz tartós a mostani lejtő, ám egy hónap múlva már pontosabb lehet a prognózis. A szolnoki gyár száz százalékban cellulózból gyártja papírtermékeit, amelyet külföldről importál hazai kínálat híján. Így kétszeresen is fontos a cég számára a világpiaci kínálat és az árak alakulása. A papírgyártási költségeiben mintegy 72-75 százalékkal szerepel a cellulóz beszerzési ára. Ez utóbbi változását ezért rendszerint követik a papírárak. Ezért a papíripari cégek is inkább a cellulózpiac szilárdulásában érdekeltek, akár hulladék papírból, akár cellulózból dolgoznak.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS