Miközben a lengyel kincstárügyi miniszter most éppen jó esélyt lát a gdanski finomító és a PKN külföldi befektető részére történő eladására, az OMV vezetése már szinte halott ügyként kezeli a lengyel terjeszkedést - derült ki a hét végén. Wieslaw Kaczmarek a Reutersnak nyilatkozott, és visszautasította az olajipar privatizációjának lassulása miatt őt ért vádakat, mondván, ő csak az előző kabinet hibáit korrigálja. Arra a feltételezésre, hogy jelen helyzetben jó esély van a gdanski pályázat eredménytelenné nyilvánítására, azt felelte, egyáltalán nincs ilyen érzése.

Az OMV vezetése elemzői találkozót tartott pénteken, s a jelen levő szakértők úgy nyilatkoztak a hallottakról, hogy az osztrák céget a görög Hellenic Petroleum már nem izgatja. (A 23 százalékos részvénycsomagra szóló ajánlati felhívás pénteken jelent meg, a határidő április 5. Az OMV korábban még jelezte érdeklődését, míg a Mol szinte biztosan nem pályázik.) A PKN annál inkább érdekelné az osztrák céget, de maga Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató fejtette ki: igen sovány esélyt lát arra, hogy a PKN-üzletből még kisülhet cége számára valami. Az OMV vezetői megerősítették, hogy a hazai piacon történő növekedést tekintik elsődleges célnak. Az elemzők egyetértenek az OMV vezetésével abban, hogy - amint az Kaczmarek fenti szavaiból is látszik - a PKN-eladás ma már szinte kizárólag politikai kérdés.

Az első számú lengyel olajtársaságnál egyébként ismét működésbe lépett a kormányzati fűnyíró: a szinte teljes felügyelőbizottsági hatalomátvétel után most három igazgatósági tagot rúgtak ki. A pénzügyi igazgató egyelőre a helyén maradt, elemzők szerint azonban a tavalyi év auditált mérlegének elkészülte után ő is kereshet magának új munkahelyet. (VG)