Bár a hazai nyugdíjalapoknak tavaly január eleje óta - a kormányrendelet-módosítás eredményeként - lehetőségük nyílt arra, hogy vagyonuk legfeljebb 5 százalékát kockázati tőkealapba fektessék be, a gyakorlatban erre még nem akadt példa. Az Euroventures Capital Tanácsadó Kft. negyedik, Euroventures Hungary III. Limited Partnership alapjában azonban már megjelennek nyugdíjalapok is.

A befektetők között a Credit Suisse Life and Pensions Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár is szerepel, s a kör legalább még három taggal bővülne - mondta lapunknak Geszti András, az Euroventures Kft. ügyvezető igazgatója. A nyugdíjpénztárak első körben aligha használják ki a törvényben szereplő 5 százalékos limitet, valószínűsíthetően néhány száz millió forintot fektetnek kockázati tőkealapokba, ám elképzelhető, hogy lesz milliárdos befizetés is. A pénztárak fokozott kockázatvállalásának tavaly még nem jött el az ideje, ám úgy tűnik, hogy a lassan kibontakozó konjunktúra eredményeként a kockázati tőkebefektetés is megmozgatta fantáziájukat - magyarázza Geszti András. A kockázati tőkebefektetéseken elérhető hozamok pedig vonzónak tűnhetnek, hiszen például az Euroventures első alapja éves szinten 20 százalékos nyereséget produkált, devizában. A pénztáraknak átlagosan 6 éves futamidővel kell számolni ezen befektetések során, s persze korlátozott likviditással, hiszen zárt végű konstrukciókról van szó.

Az első jegyzési körben 31 millió eurós befektetéssel indul az alap - a meghatározó szereplők között van az ABN Amro, a European Investment Fund és az EBRD -, míg a konstrukció 2004 júliusáig vagy augusztusáig marad "nyitva". A konstrukció maximális méretét 75 millió euróban határozták meg.

A kockázati alap lendületes fejlődés előtt álló közepes méretű vállalatokba fektet általában 1-2 milliárd forintnak megfelelő összeget, ezzel 10-45 százalékos részesedést elérve. Az alap vagyonának 60-75 százalékát magyarországi cégekbe, kisebb részét más, kelet-közép-európai térségbeli vállalatokba kívánja fektetni.