A várakozás jeleit mutatta tegnap a forint: a szerdai veszteség után tegnap folytatta lemorzsolódását az euróval szemben, az elmozdulások mértéke azonban nem volt jelentős. Az euró jegyzése 247,65/247,80 forint volt a szerdai 247,30/247,50 után.

A kamatvágást tényként, annak mértékét még bizonytalansági tényezőként kezelik a piaci szereplők. A 25 és 50 bázispontos forgatókönyv mellett egyaránt vannak érvek: előbbit az óvatos MNB képével, utóbbit pedig határozottságával azonosítják.

Spéder Zoltán, az OTP Bank alelnöke tegnap úgy fogalmazott: optimista esetben az idén még összesen 150 bázispontos kamatcsökkentésre van lehetőség, nagyobb ütemű mérséklésre azonban csak az utolsó negyedévben számít. Hasonlóan vélekednek elemzők is, a konszenzus a 10,50 százalékos év végi kamatszinthez közelít.

A tegnapi kereskedés alacsony forgalom mellett és szűk sávban ingadozó forinttal zajlott. Kereskedők szerint egy 25 bázispontos kamatcsökkentés esetén jelen szintje, 50 bázispontnál pedig 250 forint környékén állapodhat meg az euró. Ha a csökkentés elmarad, 245 forintig erősödhet az uniós fizetőeszköz.

Nem változott számottevően a dollár árfolyama tegnap a nemzetközi piacokon és itthon sem. A zöldhasú jegyzése 202,55/202,65 forintra módosult az egy nappal korábbi 202 forintos szinthez képest.

További 25 bázisponttal, immáron 11,70 százalék közelébe emelkedett az overnight ráta a bankközi forintpiacon. A kamatcsökkentési várakozások miatt a lejáró állománynál lényegesen több pénz áramlott a kéthetes betétekbe.

Nagyjából előző napi szintjén kereskedtek tegnap a dollárral és a jennel is a nemzetközi piacokon. Az euró 1,22 dollárt ér, ami a szerdai szintet közelíti: a Fed kamatemelésének hatása egy nap után kifulladt, jóllehet a hét végére pár napja még 1,21 dollár körüli árfolyamot prognosztizáltak. A zöldhasút 111,2 jenen jegyezték. Utóbbi kurzus a jelek szerint ezen szint környékén stabilizálódik.