Európában erősödtek a főbb részvénypiacok indexei, az olajár csökkenésével ugyanis enyhült a befektetői aggodalom. Utóbbi oknál fogva a hét nyertesei a légitársaságok voltak (Lufthansa). Ezzel szemben az olajipari cégek, valamint a bányavállalatok a vesztes oldalra kerültek, a héten végrehajtott kínai alapkamat-csökkentés ugyanis mérsékelheti termékeik keresletét.

Bár csak kismértékben erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt héten, mégis történelmi csúcsra kapaszkodott fel. A BUX 1,68 százalékkal, 13 201,03 pontra emelkedett, 46,4 milliárd forintos részvénypiaci forgalom mellett. A vezető papírok közül az OTP teljesített a legjobban: 8 százalékkal, 4870 forintra, történelmi csúcsára drágult, és a forgalma is a legmagasabb volt. Enyhén - 0,9 százalékkal, 22 695 forintra - erősödött a Richter, és szintén kismértékben - 0,9 százalékkal, 806 forintra - gyengült a Matáv. A Mol ezúttal a vesztesek között volt, árfolyama 2,5 százalékkal, 10 780 forintra csökkent.

A BUMIX 1,13 százalékkal, 1157 pontra csökkent a múlt héten. Az Antenna Hungária privatizációjáról szóló hírek - miszerint a műsorszóró társaság 75 százalékát plusz egy részvényét csak 2005 közepén, tehát a tervekhez képest fél évvel később értékesítik - nem lelkesítették fel a befektetőket: a papír árfolyama 2,5 százalékkal, 3850 forintra csökkent. A hét nyertese az EHEP lett, amely 72,1 százalékkal, 945 forintra drágult, míg a hét vesztese címet a Domus érdemelte ki, miután 11,1 százalékkal, 400 forintra morzsolódott le.

Az amerikai színtéren erősödtek az indexek: a Dow Jones 2,8 százalékkal, az S&P pedig 3,1 százalékkal kúszott feljebb egy hét alatt. Az optimista hangulatért elsősorban az olajár esése volt a felelős. A decemberi határidős Crude típusú nyersolaj hordója pénteken már csak 51,8 dollárt ért, az egy héttel korábbi 55,2 dollárhoz képest. A hét nyertesei a biztosítók voltak, a világ legnagyobb biztosítási alkusza, a Marsh & McLennan ugyanis vezérigazgatót cserélt, így nagyobb az esélye, hogy megegyezzen a hatóságokkal.