Lapzártánkat követően tette közzé döntését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az alapkamat változtatásáról. A Bloomberg által megkérdezett, valamivel több, mint 80 elemző egyöntetűen 25 bázispontos emelésre számított, ennek ellenére a piac messze nem volt olyan magabiztos a kérdésben, mint egy hónappal korábban.

A 25 bázispontos kamatemelés 2,00 százalékos kamatszínvonalat jelentene, ami eléri az eurózóna megfelelő értékét. Ez akár jót is tehetne a dollár árfolyamának, az azonban kétséges, hogy a támogatás hosszú távon is fennmaradhat.

Az idén még egy alkalommal ülésezik a Fed Nyíltpiaci Bizottsága. A decemberi találkozó várt eredménye a jelenleginél nagyobb megosztottságot eredményezett a szakértők körében: a megkérdezettek valamivel kevesebb mint fele véli úgy, hogy még egy utolsót szigorít a Fed az idén. Ezzel 2,25 százalékra nőhet az irányadó kamatszint.

Az euró eközben napok óta az 1,3 dolláros árfolyam elérésével/túlszárnyalásával kacérkodik. Az erősödés ellen már az Európai Központi Bank (EKB) is felszólalt. (VG)