A korábban elterjedt hírekkel ellentétben még nem nyílt meg az út a Mol varsói tőzsdei bevezetése előtt - tudta meg lapunk. Néhány nappal ezelőtt ugyan a lapok kész tényként kezelték: a lengyel tőzsdebizottság elismerte nyilvános társaságnak a Molt, és így már december elején el is indulhat ott a kereskedés.

A magyar olajtársaságnál ezzel ellentétben lapunkat úgy tájékoztatták, hogy folynak még az egyeztetések, de természetesen az nem azt jelenti, hogy kedvezőtlen döntés várható. Amennyiben egyébként a Mol hivatalosan is megkapja az engedélyt, azt a magyar tőzsdén keresztül be is kell jelentenie. A Mol igazgatóságának előzetes döntése alapján a magyar olajtársaság szeptember végén nyújtott be kérelmet a lengyel tőzsdei felügyelethez. Ebben azt kérelmezték, hogy a Molt nyilvános társaságként regisztrálják Lengyelországban, ami előfeltétele annak, hogy a Mol-részvényeket bevezethessék a Varsói Értéktőzsdén.

Amennyiben az engedélyt megkapja a Mol, már csak egy végleges döntésre lesz szükség a társaságon belül, amit szinte biztos, hogy meg is lépnek. A Mol korábban azt is közzétette, megfontolja saját részvényei egy részének értékesítését is, hogy elősegítse a lengyel intézmények befektetését és a helyi piacon való kereskedést. (A Mol tulajdonában mintegy 5 százalékos csomag van.) Az eladás természetesen azért is jó a Molnak, mert már tavaly is el akarta adni saját részvényeit az állami részvénycsomaggal együtt, de az akkor meghiúsult. A részvénypiacra pedig egy 5 százalékos Mol-pakettet ráönteni nem túl szerencsés, így nagyon jó ötletnek tűnik, hogy egy új befektetői kört megcélozva adja el azt a Mol. Mindenesetre a lengyel tőzsdei bevezetési eljárást követően a Mol-részvényekkel a régió egyik legnagyobb és leglikvidebb tőzsdéjén lehet majd kereskedni.

A lengyel szabályozás értelmében csak lengyel részvényekbe fektethetnek a nyugdíjalapok, vagy olyan külföldi papírokba, amelyeknek megfelelő nemzetközi hitelminősítésük van, és azokba is csak ötszázalékos korlát erejéig. A magyar papírok közül csak az OTP, az FHB és a Matáv felel meg ezeknek a kritériumoknak.