A BorsodChem 6 százalékkal magasabb árbevétel mellett több mint kétszeresére, 12,886 milliárd forintra növelte nettó nyereségét szeptember végére az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva. Mindezt ráadásul úgy, hogy a harmadik negyedévben a karbantartás és a kapacitásbővítés jóval tovább tartott a szokásosnál. A 21 napos leállás pedig nemcsak termeléskiesést, hanem magasabb költségeket is jelentett, ami öszszességében 1,5 milliárd forinttal rontotta az eredményességet. Az első három negyedévben nemcsak belső, hanem külső tényezők is kedvezőtlenül érintették a céget. Kovács F. László ezzel kapcsolatban a gyorsjelentés közzétételét követően újságíróknak elmondta: az emelkedő alapanyag- és a visszaeső TDI-árak egyaránt 400-400 millió forintos kiesést jelentettek a kamat és adó előtti eredményben (EBIT). Az erős forint EBIT-szinten 1,6 milliárd forint veszteséget okozott a társaságnak január-szeptemberben.

Ez utóbbi kedvezőtlen hatását sikerült ellensúlyozni a pénzügyi tételeknél, mivel a lezárt határidős pozíciókkal 1,4 milliárd forint nyereséget értek el - mondta Illéssy János, a társaság pénzügyi vezérigazgató-helyettese. A cégnek éves szinten mintegy 60 millió eurót kell fedeznie az árfolyammozgások ellen. Az elkövetkező években 250-255 forintos euróárfolyammal számol a cég. A vezérigazgató a jövővel kapcsolatban igen optimista, ami már a negyedik negyedévben is megmutatkozhat. Ekkor ugyanis már teljes termeléssel dolgozik a társaság, ráadásul az alapanyagok kedvezőtlen hatása is megszűnik. Az elkövetkező években pedig az alapanyag- és termékárak változása extraprofitot hozhat az MDI és a PVC tekintetében. A benzol árában az elmúlt időszak szokatlan mértékű áremelkedése ugyanis megállt, sőt októberben már jelentősen csökkent a jegyzése, miközben az MDI árát sikerült tovább emelni.

A klór-vinil-PVC termékcsoportban jelenleg még gondot okoz az etilén hiánya, a BC vezetői azonban azt várják, hogy a TVK új etiléngyára a jövő hónaptól már megoldja ezt a problémát. A héten kezdődnek a tárgyalások a TVK-val arról, hogy jövőre 125-130 ezer tonna etilént vennének át, majd a kapacitások bővítésével 2006-tól vásárolnák a hosszú távú szerződésben rögzített 140-150 ezer tonnát. (VG)