Hivatalosan ma veszi birtokba a Corvin áruház első és második emeletét az Imperiál Kereskedelmi Kft. tulajdonában lévő Tranzit Outlet ruhabolthálózat. A teljes felújításra szoruló s évek óta hirdetett áruházban február 15-én hagyott fel a munkával a Skála Divatház Rt. Az áruház földszintjén továbbra is működik a Kaiser's szupermarket, a harmadik emeletet pedig szeptemberben veszik át a Skála Cooptól.

A Tranzit Outlet főbérlőként üzemelteti a Corvin első és második szintjét, de még tárgyal kereskedőkkel a második emelet mintegy 2000 négyzetméternyi területének bérbeadásáról - mondta el lapunknak Kolozsi János, az Imperiál Kft. marketingigazgatója, hozzátéve: a jelenleg berendezés alatt lévő első szint ünnepélyes megnyitását március elejére tervezik. Itt a nőiruha-részleget a Skála árszintje alatt dolgozó Tranzit Outlet működteti, s az elképzelések szerint hasonlóan mérsékelt áron értékesítő férfiruha-kereskedőkkel is szerződni szeretne a cég.

Kérdésünkre, miként lehet sikeresen működtetni egy belterületi ruházati áruházat azután, hogy a Skála ráfizetéses volt, Kolozsi János kifejtette: a piacon szükség van a bevásárlóközpontok butikjai, illetve a hipermarketek és a kínai piacok közti ár- és minőségi sávban dolgozó áruházakra.

A Tranzit Outlet-hálózatnak a Corvin Áruházon kívül jelenleg öt üzlete van Budapesten: az Árpád üzletházban, a Deák tér 3. alatt (volt Porsche-szalon), a Rákóczi út 30. alatt (volt Extra áruház), a Sugár Üzletközpontban, valamint a Csepel Plazában. Termékeiket - mindenekelőtt női ruhákat - elsősorban hazai gyártóktól szerzik be. A jövőt illetően azonban kérdés, a Corvinnál milyen távra tervezhet az Imperiál Kft., hiszen az áruházat továbbra is el kívánják adni.

A tulajdonos társaság vezérigazgatója, Somfai Róbert lapunknak elmondta, egy-két hónapon belül újabb ajánlatokat küldenek ki az áruház értékesítésére vagy közös fejlesztésére. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a Skála csoport többi áruházában "egy befektetőcsoporttal" kötött megállapodás értelmében középkategóriás ruházati indul. Somfai Róbert a szerződésre hivatkozva nem árulta el a befektetőcsoport nevét, noha a szakma nyíltan kínaiakról beszél. Ez a meg nem nevezett kínai csoport vette meg 2001-ben a dunaújvárosi, két éve pedig az ózdi, gyöngyösi és szolnoki Skálát. Mindenestre az új működtetők - akik átveszik a készleteket, a berendezést és a dolgozókat is - a nyíregyházi, a kispesti és az újpesti áruház üzemeltetését a napokban, míg a székesfehérvári, győri, miskolci, egri egységet április elején veszik birtokba, de nem vásárolják meg a házakat. A sort szeptemberben a pécsi, szegedi és kecskeméti áruházakkal folytatják.

A Skála Divatház Rt. a közelmúltban jelentette be, hogy kivonul a ruházati piacról. A fenti áruházaktól megválik a cég, de egyelőre nincs végleges döntés a budai Skála, a Skála Metró, a Luxus Áruház és a Camponában lévő egység jövőjéről.

A Skála-Coop Rt. irányváltása hirtelen történt, hisz nem egészen egy éve még a vidéki terjeszkedés volt a fő cél: tavaly márciusban avatták fel Pécsett a cég új áruházát. Rövidesen azonban felmondtak Karácsonyi András vezérigazgatónak, aki egyebek között bevásárlóközpontokban is létesített volna áruházakat. Tudomásunk szerint a cég 2003-as vesztesége a tervezett 400 millió helyett 700 millió forintra rúgott, noha korábban a deficitet csak milliárdokban lehetett mérni: 2001-ben például 2,5 milliárdot tett ki.