Aláírták pénteken az érintett felek a Niska banka a. d. Nis 89,39 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről szóló szerződést – közölte lapunkkal az OTP Bank Rt. A megállapodás értelmében a magyarországi hitelintézet 14,21 millió eurót fizet a kisbank pakettjéért; a tranzakció lezárása februárban várható.
Az OTP Bank 2005. október 24-én nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot a Szerbiában 0,7 százalékos piaci részesedésű kisbank többségi részesedésére. Az ajánlat nyomán a szerb kormány nevében eljáró Deposit Insurance Agency úgy döntött, hogy a magyarországi hitelintézettel kezdi meg a tárgyalásokat a Niska Banka megvásárlásáról.
A Niska Banka nyolcvanezer ügyfelét 24 egységből álló fiókhálózatán keresztül szolgálja ki. A szerbiai bank mérlegfőösszege 2005 első felének végén 40,2 millió, betétállománya 13,2 millió, hitelállománya 8,1 millió, saját tőkéje pedig 18 millió euró volt.
Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerint korrekt és átlátható privatizációs folyamat hozott a magyarországi hitelintézet számára kedvező privatizációs eredményt. Szerbia gazdasága és bankrendszere – tette hozzá – ígéretes fejlődés előtt áll, amelyben az OTP csoport szerepet kíván vállalni. A Niska banka megvásárlása megalapozza az OTP Bank szerbiai jelenlétét, egyúttal újabb lépést jelent abba az irányba, hogy Kelet-Közép-Európa egyik meghatározó bankjából a térség domináns szereplőjévé váljon – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.
Az OTP Bank a Niska bankán kívül más szerbiai bankra is pályázik. Szándéknyilatkozatot nyújtott be a 2005 első felének végén 126,89 millió eurós mérlegfőösszeggel és 1,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Panonska banka megvásárlására. Emellett november 7-én nyújtott be szándéknyilatkozatot a Vojvodjanska banka 99 százalékos részvénycsomagjára. A két említett szerbiai banknál jóval nagyobb Vojvodjanskáért ugyanakkor még sokszereplős küzdelem folyik.