Látványos növekedés jellemezte 2005-ben a kelet-közép-európai bankszektort, amikor is a régió bankjainak - leszámítva az orosz, ukrán, fehérorosz hitelintézeteket - mérlegfőösszege 22 százalékkal gyarapodott, ezen belül is a legdinamikusabb bővülést a román és a litván piac könyvelhette el. Bár a térség bankszektorainak jövedelmezősége továbbra is felülmúlja a nyugat-európai hitelintézetekét, az országonkénti hitelállományt tekintve még mindig alul marad.
Az elemzők a régió bankszektorának fejlődését főként a lakossági hitelezés területén várják, és a nyereség 2008-ra akár meg is kétszereződhet. Az utóbbi években a kelet-közép-európai hitelintézetek felvásárlási ára is jelentősen nőtt, a nemzetközi bankok piaci részesedése 78 százalékos, mely Észtországban, Szlovákiában és Horvátországban a legnagyobb arányú.
A régió vezető bankja az UniCredit csoport, míg a magyar OTB Bank jelenleg a hetedik. Stabilitási kockázatra utaló jelek elsősorban a balti államokban vannak, de Magyarországon is felmerülhetnek túlzott hitelnövekedésre utaló jelek a háztartáshitel-bővüléssel kapcsolatban. VGO