BUX 41,517.26
-3.40%
BUMIX 3,904.4
-0.66%
CETOP20 1,966.33
-1.32%
OTP 9,812
-4.69%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-2.95%
-2.22%
+0.20%
ZWACK 17,650
+1.15%
0.00%
ANY 1,630
+1.88%
RABA 1,160
-0.43%
-3.88%
-3.34%
0.00%
+0.92%
-1.93%
-10.20%
0.00%
0.00%
-1.56%
OTT1 149.2
0.00%
+0.99%
MOL 2,756
-4.04%
DELTA 38.35
-3.76%
ALTEO 2,340
-1.68%
0.00%
+0.40%
EHEP 1,690
-5.06%
+3.45%
-0.50%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.25%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
+0.96%
-3.69%
-1.13%
-1.77%
0.00%
-2.17%
-6.44%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,740
0.00%
+3.48%
NAP 1,206
-0.33%
0.00%
-0.89%
Forrás
RND Solutions
Pénz- és tőkepiac

Kgfb: érdemes számolni

Közzétette a 2008-ra vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit az idei kampányban versengő 11 biztosítótársaság és három egyesület, valamint az MKB Általános Biztosító, amely jövő nyártól kínálja e termékét.

A mérleg hasonlóan alakul az előző évekéhez: bonyolult, átláthatatlan tarifálás, akár 30-40 százalékos speciális kedvezmények és látványos árkülönbségek. Szakértők szerint az idei szezonban akár több mint félmillióan is válthatnak, legjobban a gyermekesek és a közalkalmazottak, valamint az online szerződők, illetve az új ügyfelek járhatnak: az idén ugyanis a váltani nem szándékozók közül több biztosítónál ismét jobban járhat az, aki nem a meglévő szerződését hosszabbítja meg, hanem újat köt. A társaságok többsége az infláció alatt ugyan, de általánosságban növelte az alapdíjait, és jól körülhatárolható csoportokat célzott meg. Nem emelt a Signal és a MÁV Biztosító Egyesület, bizonyos szegmensekben pedig csökkentett az Allianz, a Köbe, a K&H és az OTP Garancia is. A díjváltozások mellett ugyanakkor érdemes figyelembe venni a kedvezményeket, amelyek az idén még színesebb képet mutatnak. A már hagyományosnak számító online kedvezmények (5–30 százalék) mellett egyre több biztosító kínálja például a hitelkártyapiacon már elterjedt co-brand típusú együttműködésből származó előnyöket, oda-vissza: van, ahol internet-, van, ahol telefon-előfizetés a kapcsolódó termék, esetenként a gumiabroncs árából jár kedvezmény, esetleg a tankolás olcsóbb.

Több társaság stratégiája is változott a tavalyihoz képest – többek között az Allianzé –, és ez a Biztosítás.hu elemzése szerint szükségszerű volt. E szerint elkerülhetetlenné vált, hogy a piacvezető biztosító a díjpolitikájában egységes tarifákkal jelentkezzen a régi és az új ügyfelei számára egyaránt. Ráadásul az Allianz csökkentette is a díjait: átlagosan hat-nyolc százalékkal. Azokban a kockázati szegmensekben, ahol szükséges volt a növelés, egy–hat százalékkal emelt. Új csatornán is értékesít novembertől a társaság: az Allianz Direkt internetes oldal a hónap elején indul, és biztosításközvetítő szervezetként árulja majd a biztosító termékeit.

A piac második szereplője, a Generali átlagosan három-négy százalékos díjemeléssel jött ki, területeit azonban átsorolta a tavalyiakhoz képest. Ugyanakkor a Biztosítás.hu elemzése kiemeli, hogy a társaság a jövőben a hagyományos értékesíti csatornákat kedvelő ügyfelekre kíván összpontosítani, szemben most induló leányvállalatával, a Genertellel. Az első hazai direkt biztosító legalább 50 ezer ügyfél megszerzésére pályázik, célszegmensei területtől függetlenek, de csak kármentes klienseket vár. Alapdíjai szinte a legmagasabbak a piacon, de mivel ezen kármentes ügyfeleknek akár 60-70 százalékos kedvezményt is ad, a végső díjak jobb képet mutatnak. (Igaz, ezek a kedvezmények baleset esetén elvesznek.)

A K&H Biztosító szegmenstől függően emelt és csökkentett is, csakúgy, mint az OTP Garancia, amely jelentős állománynövekedésre számít. Utóbbi online kedvezményeit növelte az idén, és 10 százalékos közszolgálati kedvezményt is nyújt. A Groupama növelte díjait, ugyanakkor először csatlakozott az online kedvezményt nyújtó biztosítók közé. Újítása továbbá az egyszerűbb adminisztrációt ígérő SMS-kampánya: hétszázalékos kedvezményt nyújt azoknak, akik SMS-ben kezdeményezik a szerződés megkötését. Az Aegon a peremkerületekben csökkentett, máshol hat-kilenc százalékkal emelt, és növelte a gyermekkedvezményét is: 40 százalékra. A Posta Biztosító növelt, míg a MÁV Biztosító Egyesület terméke a múlt évhez hasonlóan az idén sem lett drágább. Meglévő ügyfelei tarifáit még csökkentette is, így jelentős állománybővülésre számít a szezonban. Az Union a vidéki ügyfeleknek kínál ez évben kedvezőbb díjakat, emellett 10 százalékos kampány-, közszolgálati, valamint Magyar Telekom-ügyfél-kedvezményt. Az Uniqa állománymegtartásra törekszik úgy, hogy meglévő klienseinek alacsonyabb díjakat kínál, mint az újaknak. A tavalyi kampány nagy nyertese azonban az elemzők szerint az idén nem lesz az elsők között. A tavaly debütált Signal ismét a vidékre koncentrál, alapdíjaiban nincs jelentős változás. Az októberi előkampánnyal startoló Köbe tovább csökkentette díjait.

Változás a múlt évhez képest, hogy felborulni látszik a bonus-malus rendszer. Haraszti Zsolt, a Netrisk.hu ügyvezetője szerint az a kiszámíthatóság, amely szerint a besorolási osztályzatok között ötszázalékos díjemelkedésre vagy -csökkenésre számíthatnak az ügyfelek, már a múlté. A társaságok maguk határozzák meg a kármentes évek után járó kedvezmény mértékét, így a régóta balesetmentesen közlekedő ügyfél akár 60 százalékos engedményhez is juthat az alap A0-s besorolású díjhoz képest. Ugyanakkor van olyan biztosító is, amely a meghirdetett jelentős kármentességi kedvezményt baleset esetén azonnal visszaveszi, így év közben akár 35-45 százalékkal is nőhet a fizetendő díj – figyelmeztet a szakértő.

További változás – amely ebben a szezonban jelentkezik először –, hogy váltás esetén mostantól az új biztosító feladata a kártörténeti igazolás beszerzése, 30 napon belül.

Ami nem változott: az ügyfeleknek mától egy hónapjuk van eldönteni, váltanak-e, a november végéig felmondott szerződések helyett pedig december utolsó napjáig kell megkötni az újat. VV

Minden tizedik tulajdonos vált

Míg tavaly a kgfb-vel rendelkezők csupán 10,7 százaléka váltott biztosítót, addig az idén már több mint egyötödük tervez hasonló lépést – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Biztosításpiaci adatszolgáltatásából.

A megkérdezettek válaszaiból látszik az is: biztosítóválasztásnál elsődleges szempont az ár, 77,8 százalékuk a fizetendő biztosítási díj összege miatt váltott egy évvel ezelőtt biztosítót. A válaszadók 9,5 százaléka a társaság rossz hírét, 7,1 százalék korábbi kellemetlen tapasztalatait említette a váltás fő okaként.

A tájékozódási lehetőségek kapcsán a válaszokból kitűnik: legtöbben egyedül döntenek, szakértők segítsége nélkül. A megkérdezettek fele az interneten tájékozódik, harmaduk említette csak a napilapokban közzétett tarifatáblázatot, míg 30 százalék a hirdetéseket jelölte meg forrásként.

A megkérdezettek válaszaiból látszik az is: biztosítóválasztásnál elsődleges szempont az ár, 77,8 százalékuk a fizetendő biztosítási díj összege miatt váltott egy évvel ezelőtt biztosítót. A válaszadók 9,5 százaléka a társaság rossz hírét, 7,1 százalék korábbi kellemetlen tapasztalatait említette a váltás fő okaként.

A tájékozódási lehetőségek kapcsán a válaszokból kitűnik: legtöbben egyedül döntenek, szakértők segítsége nélkül. A megkérdezettek fele az interneten tájékozódik, harmaduk említette csak a napilapokban közzétett tarifatáblázatot, míg 30 százalék a hirdetéseket jelölte meg forrásként.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek