Három forinttal csökken a benzin ára szerdától, a gázolaj ára változatlan marad a hazai töltőállomásokon – erősítették meg a nol.hu értesülését piaci forrásokból a holtankoljak.hu-nak.

Tovább nyílt az árolló a dízelüzemanyag rovására. A benzinár-csökkenés hatására a holtankoljak.hu legfrissebb számításai szerint a benzin átlagos ára 290 forint alá csökken, míg a gázolaj országos átlagos ára pár fillérrel 295 forint alatt marad.

Szerdától a legolcsóbb benzinért így is legalább 274 forintot kell fizetni, míg a legmagasabb benzinár várhatóan tíz fillérrel a 300 forintos határ alá kúszik. A gázolajért legkevesebb 280 forintot kell továbbra is fizetni, a legmagasabb gázolajár pedig továbbra is 308 forint körül lesz szerdától. A holtankoljak.hu adatbázisa alapján az országos árkülönbség mind a benzin, mind a gázolaj esetében meghaladja a 26 forintot, és ez igaz az azonos hálózathoz tartozó töltőállomások árai között is.

A kőolajpiac a megelőző hét markáns drágulására jelentős áreséssel reagált, és a WTI ára a száz dollár közeli szintről péntekre kilencven dollár alá esett. Hasonló árcsökkenés volt megfigyelhető a kőolajtermékek piacán is, azzal a különbséggel, hogy amíg a benzin ára látványosan esett, a gázolaj alig valamivel vált olcsóbbá.

A közeljövőt illetően sok minden kiderülhet szerdán, amikor találkoznak egymással az OPEC képviselői, és eldöntik, növelik-e kitermelési kvótájukat. Ez az elmúlt hét áresésének tükrében meglehetősen kétségessé vált.

A kitermelési kvóta szinten tartását valószínűsíti az is, hogy a világ kőolajkitermelésének növekedése megtorpanni látszik, a Nemzetközi Energiaügynökség szerint legalábbis az elmúlt években mért 1,5 százalékos bővülés idén 1,2 százalékosra mérséklődik.