Az igazán vonzó számok azonban a bruttó fedezet (ez az árbevétel és a termékek közvetlen költségeinek különbségét jelenti) szintjén jelentkeztek, amely 4%-kal haladta meg saját és a piac várakozását.

Véleményünk szerint részben a bruttó fedezet combos értéke áll a vártnál lényegesen jobb üzemi eredmény hátterében. Ezt főleg az támogatta, hogy a hazai értékesítési számokat némileg alulbecsültük; valamint a FÁK és a közép- és kelet-európai (KKE) exportértékesítések jövedelmezőségének tekintetében, továbbá a hatóanyag-értékesítések vonatkozásában is valamivel pesszimistábbak voltunk.

A piaci konszenzus alulbecsülte a bruttó fedezet és a bruttó fedezeti hányad értékét, valamint a költségmegtakarítások nagyságát. Ez a két tényező együttesen okozott pozitív meglepetést a már amúgy is optimista várakozásokhoz képest is.

Az export tekintetében az orosz piaci eladások dollárban nézve 14%-kal bővültek éves bázison (az államilag támogatott DLO-programbeli értékesítés már a bázisidőszakban visszaesett) - ez megfelelt a várakozásoknak. A FÁK-export dollárban nézve azonban csak 13%-os többletet mutatott fel éves bázison, ami elmaradt 16%-os várakozásunktól.

A KKE értékesítéseken belül a lengyel piac játszott főszerepet, amely éves bázison 33%-os többletet tükrözött (29%-ot vártunk) euró alapon. A teljes KKE-export euróban tekintve 12%-os bővülést mutatott, ami elmaradt az általunk várt 15%-os növekménytől.

A hazai piaci marzscsökkenés mértéke jelentősen lelassult , miközben az exportpiacokon a magasabb volumen tágabb marzsokkal párosult, így a gyengülő dollár ellenére növekedés mutatkozott a bruttó fedezetben (éves és negyedéves bázison is) - erre egyébként az elmúlt egy évben nem akadt példa.

Az EGIS nagyjából 250-300 millió forintot takarított meg a működési és értékesítési költségeken, és a devizában (dollár, euró) denominált vevőköveteléseken sem eszközölt leírásokat. A pénzügyi eredmények soron kisebb plusz mutatkozott a dollár gyengüléséből fakadóan (összhangban az általunk várttal).

Bár a vállalat nagymértékben támaszkodott a beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményekre, így is 156 millió forintos adófizetési kötelezettség terhelt a negyedévet (a szolidaritási adó miatt).

A gyorsjelentés összességében ráirányíthatja a figyelmet a profitpályában kibontakozó jelentős ugrásra, ami a részvényárfolyamban véleményünk szerint még nem tükröződik. Emellett a piaci szereplők igencsak kedvezően fogadhatják azt a tényt, hogy a gyorsjelentés nem egyszeri tételek miatt lett jobb a vártnál.

A 2006/07-es üzleti év 931 forintos konszolidált EPS-e a 2007/08-as évben 1,500-1,600 forintra ugorhat (a piaci konszenzus 1,205 forint) úgy, hogy átlagosan 170-es forint/dollár és 250-es forint/euró árfolyammal számolunk (2008-ban). Bővebb és pontosabb információt, előrejelzést a ma délutáni sajtótájékoztatót követően adunk majd.

Természetesen továbbra is fenntartjuk VÉTEL ajánlásunkat az Egis papírokra, amelyet az a tényező is segíthet, hogy a kulcsgyógyszerek árai nem csökkentek tovább januárban. Így  2007 naptári negyedik negyedévében látott pozitív tendenciák a mostani negyedévben is fennmaradhatnak.