A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Fellendülésre játszanak

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank szakembere lett a 2007-es év legjobb magyar részvényelemzője a londoni AQ Research szerint. A független elemzőcég szerint ugyanis ő készítette a legjobb ajánlásokat a Richter Gedeon Nyrt. papírjaira, s emellett ő fogalmazta meg a „legtalálóbb” ajánlásokat a Mol papírjaira is.

Az AQ Research a múlt héten adta közre legújabb, 2008-as Ausztria és Közép-Európa évkönyvét, amelyben a régió öt országának – Ausztria, Cseh-, Horvát-, Magyar- és Lengyelország – 13 részvényére tavaly született ajánlásokat hasonlítja össze. A Raiffeisen másik részvényelemzője, Blahó Levente a negyedik legjobb lett a régióban. Az AQ Research tanulmánya 15 brókerház magyar részvényekre szóló elemzéseit értékelte.

Herczenik 2007 februárjában vételre javasolta a Mol papírjait, majd júliusban tartásra, ezt az-után szeptemberi elemzésében már eladásra változtatta – mindhárom szépen jövedelmezett azoknak, akik megfogadták az ajánlásokat.

Az AQ Research évkönyve szerint a második legjobb elemző Fazakas Péter a Buda-Cashtől, illetve kollégája, Török Bálint, aki 12 szakértő közül a legprofitábilisabb ajánlásokat fogalmazta meg a Molra. A legjobbnak ítélt magyar részvényelemzők között szerepel – szintén a Buda-Cashtől – Réczey Zoltán az FHB-ra készített ajánlásaival.

A magyar piacon – brókerházként – a legjobb elemzéseket az Erste Bank csapata adta. A legjobb elemző régiós szinten a lengyel BRE Bank szakembere, Michal Marczak.

Érdekes kép rajzolódik ki a díjazottak ez évre vonatkozó prognózisaiból. A Buda-Cash szakértői szerint rövid távon fokozottan bizonytalan a helyzet, a fundamentális tényezők alig számítanak a hazai részvénypiacon. Bár meglehetősen alulértékelt majdnem az összes vezető hazai papír, vételi ajánlást inkább csak közép és hosszú távra mernek megfogalmazni, mivel rövid távon szinte biztosan a globális hangulat foglya marad a BÉT. Kedvezőbb piaci helyzetben elsősorban az OTP teljesíthet jól, de bőven két számjegyű hozam ígéretét hordozza a Mol, a Richter és az MTelekom is, amikor elül a mostani globális hitelezési, bizalmi válság.

Herczenik Ákos szerint a Molt 20 ezer forint körül megéri ugyan gyűjtögetni hosszabb távra, mert rövid távon egyelőre nem lát érdemi növekedési potenciált. Az elemző az év második felében kedvezőbb piaci környezetre számít, erre spekulálva több vezető papírnál is érdemes lehet kihasználni a következő 2-3 hónap mélypontjait. Rövid távon vélhetően továbbra is az OTP-ben lesz érdemi játéktér, figyelembe véve, hogy ez a papír követi leginkább a nemzetközi hangulat változásait. Úgy véli, a papír várhatóan beesik még 7000 forint alá, s ezt ismét érdemes lehet megfontolt sávos vételekre kihasználni, spekulálva az olyan átmeneti, de heves pozitív korrekciókra, amelyeket az előző napokban is láttunk. Herczenik szerint két hónapos időtávra ajánlható a Magyar Telekom vétele is a 74 forintos osztalékra gondolva, különösen a 750–800 forint közötti sávban. Bár igen alulárazott a két gyógyszergyártó, ezek a papírok inkább hosszabb távra ajánlhatók, viszont – az OTP-hez hasonlóan – évi 20-30 százalékos hozamot is elérhetőnek tart. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek