A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Kisebb vágást vár a piac

A Bloomberg elemzői konszenzusa szinte egyhangúlag 25 bázispontos kamatcsökkentésre számít a Fed szerdai ülésén – a megkérdezett 65 szakértő közül a múlt hét végére már csak heten valószínűsítették a korábbi általános piaci várakozásnak megfelelő félszázalékos enyhítést.

Az euró-dollár kurzus szempontjából talán az előbbinél is fontosabb, hogy egyre több devizapiaci szereplő számol azzal is, a szerdai vágással befejeződhet a Fed kamatcsökkentő ciklusa. Az amerikai fizetőeszköz árfolyama ennek megfelelően hatalmasat korrigált a múlt hét második felében – bár az euró-dollár keresztárfolyam néhány pillanatra képes volt átlépni a lélektaninak számító, 1,60 egységes váltási szintet szerdán, majd onnan gyors zuhanással 1,5630-nél állapodott meg a pénteki záráskor.

Az eurózóna kamatpályáját illetően hosszabb távra már kevésbé egységes a kép – jóllehet a következő, május 8-án esedékes kamatdöntő ülésen még az összes megkérdezett szakértő a négyszázalékos ráta szinten tartására számít. Ugyanakkor vannak, akik az év hátralévő részében elkerülhetetlennek látják az enyhítéseket Európában is, annak ellenére, hogy a múlt héten az EKB monetáris tanácsának egyik tagja épp ellenkezőleg, a jegybank infláció elleni harcának fontosságára hivatkozva gyakorlatilag kamatemeléseket helyezett kilátásba.

A WTI típusú fekete arany a zöldhasú erősödését egyelőre figyelmen kívül hagyva pénteken a korábbi, napon belüli történelmi rekordár közelében, 119,7 dolláros árfolyamon zárt. Az Európában benchmark brent sem lett olcsóbb, a jegyzések továbbra is 116 dollár felett alakultak.

Mivel az olajpiacokon beállított árcsúcsokat sok elemző a rekordgyenge dollárral is magyarázta, nem meglepő, hogy a Bloomberg konszenzusa kis többséggel jövő héten az olajárak esését jövendöli. Igaz, a megkérdezettek többsége már tizenhat hete mérséklődésre számít, és a konszenzusos várakozás az elmúlt négy évben mindössze az esetek felében bizonyult utólag helyesnek. MA

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek