Pénz- és tőkepiac

4,0-4,5 százalékos deficitet jeleznek előre az elemzők

Az első negyedévi 1,16 milliárd eurós folyó fizetési mérleghiány után az év egészére az MTI által hétfőn megkérdezett elemzők 5,0 milliárd eurónál kisebb, GDP-arányosan 4,0-4,5 százalékos deficitre számítanak. .

Mind a Bloomberg által közölt 975 millió eurós deficitnél, mind a Reuter''s által összesített 1,08 milliárd eurós konszenzusnál némileg nagyobb lett az MNB által közölt, 1,16 milliárd euró összegű hiány - mondta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője kedvezőnek értékelte az áruforgalom tovább javuló, 744 millió eurót mutató egyenlegét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jövedelmek és transzfermérleg egyenlege romlott.

Az igazán fontos adat, hogy a beáramló, 1,7 milliárd euró összegű működőtőke bőven fedezte a fizetési mérleg hiányát, így az adóssággeneráló finanszírozás kissé csökkent - mutatott rá Nyeste Orsolya.

Az Erste Bank elemzője úgy látja, hogy 2008 egészében a folyó fizetési mérleg hiánya a 4,5 százalékára csökken a 2007. évi 5,0 százalékról, összege 4,9 milliárd euró körül alakul.

Ennél is kedvezőbb, a GDP 4,0-4,5 százalékára zsugorodó hiányprognózist adott 2008-ra Barcza György. (Az MNB májusi inflációs jelentésében a folyó fizetési mérlegre vonatkozó előrejelzés összege 5,3 milliárd euró, a GDP 4,9 százaléka.) A K&H Bank vezető elemzője szerint ugyan a fizetési mérleg szerkezete nem mutat jelentős pozitív elmozdulást, a hiány folyamatosan csökken, s ami ennél is fontosabb, a külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény az első negyedévben a GDP 2,2 százalékát tette ki

Reuters Nyeste Orsolya folyó fizetési mérleg deficit Bloomberg Barcza György
Kapcsolódó cikkek