Pénz- és tőkepiac

Harc a hatalomért az amerikai pénzpiacokon

Ki az Egyesült Államok pénzpiacának főfelügyelője: a Fed vagy a SEC? Ezt a kérdést teszik fel maguknak az elemzők, miután a Federal Reserve még több sürgősségi pénzt bocsátott a Wall Street rendelkezésére.

Az amerikai tőzsdefelügyelet, a Securities and Exchange Commission feje, Christopher Cox el szeretné érni, hogy a Kongresszus szavazza meg a jelenlegi, rendkívüli felügyeletének tartóssá tételét és azt bővítse ki beavatkozási jogkörökkel, amennyiben egy befektetési bankot az összeomlás veszélye fenyegeti – írja a Reuters.

Sokan mégis a Fed mellett tennék le voksukat, aki már régóta felügyeli a kereskedelmi bankok holding vállalatait, és aki még márciusban a Bear Stearnst megmentette az azonnali csődtől mentőakciójával.

A végső döntés azonban a Kongresszusé – aki pedig nem fogja elhamarkodni a lépést. Így hónapokig tarthat még a Fed és a SEC versengése arról, hogy melyikük rendelkezik a legnagyobb szaktudással a pénzpiaci intézmények felügyeletére. Kettejük mellett szerepet kaphat még a Federal Deposit Insurance Corp. is, aki korábban szintén biztosította bukott bankok likviditását.

A négy legnagyobb amerikai befektetési bank (Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch és Morgan Stanley) 2004-ben a SEC felügyelete alá adta magát, ami megfelelt az európai felügyeleti normáknak. Azonban a Bear Stearns is ebbe a körbe tartozott – a SEC azóta is mossa kezeit, szerintük a bank tőkésítése rendben volt a válság előtt.

Természetesen a Fedet is számos támadás éri. Elsősorban kamatpolitikája miatt: az évtized elején alkalmazott alacsony ráta egyesek szerint jelentősen hozzájárult az ingatlanpiaci összeomláshoz.

Igaz, nehéz elképzelni, hogy Amerikában egyetlen szerv végül kiugró felügyeleti szerepre, „hatalomra” tegyen szert: az ország politikai, gazdasági világát és közgondolkodását meghatározza a „checks and balances”, a súlyok és ellensúlyok rendszere, ahol a szereplők hatásköreik révén képesek egymást fékezni.

A jelenlegi pénzpiaci szabályozásokat azonban valóban sokan elégtelennek ítélik, miután az ingatlanválság hitelválsággá bővült és kiderült, több milliárd dolláros befektetések sokkal nagyobb kockázatokat rejtettek, mint amire számítottak. Az újraszabályozás az elnökválasztási kampánynak is fontos témája.

bear stearns Fed sec Wall Street
Kapcsolódó cikkek