Pénz- és tőkepiac

Ázsiai tőzsdekörkép: Kína alakít a kontinensen

A kínai bankok az elémúlt egy év legjelentősebb részvény emelkedését élik meg ma. A Sanghaji és Shenzeni tőzsdéken jegyzett 14 bank árfolyama több mint 10 százalékkal emelkedett miután hatalmas állami bevásárlásokról döntöttek a tőkepiacon. A feltörekvő piacok közül a kínai teljesített második legrosszabbul az idén, ami elriasztja a befektetőket a bevásárlástól. (A CSI 300 index, amely a kínai piac vezető mutatója, idén 60 százalékot esett).

  Az állami irányítás alatt működő mamut, Chinese Investment Corporation (CIC), amely 200 milliárd dolláros vagyont kezel (sovereign wealth fund) most visszavásárolja azokat a résvényeket, amelyek az eladói hullám nyomásától szenvednek. Vagyis az állam növeli a tulajdonhányadát az egyébként publikus kereskedésen működő cégekben. A CIC 67,5 százalékos tulajdonos a Bank of China-ban, 59,1 százaléka van a China Construction-ben és 35,3 százalékos hányaddal bír az Industrial and Commerce Bank of China-ban (ICBC), amelyben a kínai pénzügyminisztérium is 35,3 százalékos tulajdonos. Vagyis az állam kontrollálja a pénzügyi szektor jelentős részét Kínában.

A három bank az egész piac 40 százalékát fedi le (58 ezer milliárd jüan értékben). Híresztelések szerint a CIC vásárolhatja meg a Morgan Stanley 49 százalékát is. Az indiai Sensex index ma 5,3 százalékot ment eddig fel 14 024 pontra, az ICICI bank, amely az ország második legnagyobb hitelezője 9,8 százalékot emelkedett. A Dél-Koreai Kospi index 4,6 százalékot emelkedett, az indonéz Jakarta Composit Index 5,8 százalékot ment fel, míg a Thaiföldi SET Index a kormányválság ellenére is 4,1 százalékot tudott javítani a mutatóján.

Bank of China Jakarta Composit Index Thaiföld Indonéz Ázsia ICICI CSI 300 Chinese Investment Corporation Kospi Shanghaj Shenzen sovereign wealth fund ICBC CIC India
Kapcsolódó cikkek